UNESCO Küresel Jeopark Ağında 2022 yılı Temmuz ayı itibariyle, 46 ülkeden 177 jeopark yer alıyor. Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO Jeoparkı, Manisa’da bulunan Kula-Salihli UNESCO Küresel Jeoparkı. Balıkesir’deki İda Madra Jeoparkının UNESCO başvurusu ise geçen yıl kabul edilerek onay sürecine girdi.

Sayfa 17’de, Prof. Dr. Recep Efe jeoparkları şöyle tanımlıyor: “Yeryüzü şekilleri ve jeolojik özellikleri açısından bölgesel, ulusal, uluslararası öneme sahip; koruma, eğitim, turizm ve sürdürülebilir kalkınma faaliyetlerinin yapıldığı, bütüncül bakış açısıyla yönetilen, sınırları belirlenmiş coğrafi alanlardır.” Efe, yazısında Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yürütülen İda Madra Jeoparkındaki çalışmaları özetliyor, gezi rotalarından müzeye atılan her adımın heyecanına, okuru da sürüklüyor.

Kula ve İda Madra örneklerinde olduğu gibi yerel yönetimlerin planlı çalışma disiplini ve uzmanların, sahada çalışan bilim insanlarının proje ve uygulamalarda yer alması, çıkan sonuçların uluslararası ölçekte memnuniyet yaratmasını, kabul görmesini sağlıyor. Yerel yönetimlerin koruma başlıklarındaki bu çeşitlilik, Tarihi Kentler Birliği üyelerinin 22 yılda aldığı yolu özetiyor.

Balıkesir aynı zamanda arkeolojik sit alanlarına verdiği destekle de sesini duyuruyor. Antandros (Edremit), Adramytteion (Burhaniye), Daskyleion (Bandırma) ve Kyzikos (Erdek) antik kentlerine meclis kararıyla destek veren Balıkesir, 2 yıldır Arkeoloji Buluşmaları düzenliyor. Bu sayımızın gündemi, Balıkesir Bölge Toplantısında işlenen “bütüncül koruma yaklaşımı” ve Fatih Buluşmasında işlenen “sivil mimari”. TKB Koruma Özendirme Yarışması Ödül Töreni detayları da bu sayımızda.

Büyük Menderes Havzası kentlerinden Yenipazar’a yapılan inceleme gezisi; Urla’dan, Dülük’ten, Hatay’tan umutlarımızı tazeleyen haberler; 7 Bölge 7 Kent Projesi kentlerinden Midyat da Yerel Kimlik dergisinin 71’inci sayısında.

İyi okumalar.

E-DERGİYİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ