KIR, KENT, ARKEOLOJİ, İMECE, MÜZE…
Tüm bu kelimeler, tarihi kentler ve tabii ki Yerel Kimlik dergisi için çok önemli. Çünkü her biri için özenle planlanan koruma proje ve uygulamalarına ve bu başlıklar altında geliştirilen yeni kavramlara tanıklık ediyoruz, sayfalarımızda yer veriyoruz. 58’inci sayımızda 3 inceleme yazısı, 1 dosya, Anadolu’dan koruma haberleri ve çoğunu raflarda göremeyeceğiniz, bin bir emekle hazırlanan, kentlerin belleğini kayıt altına alan kitaplar ilgiyle okunmayı bekliyor.
Uzun yıllardır Anadolu yeme-içme kültürü üzerine araştırmalar yürüten, bu konuda kitaplar yayımlayan Ayfer Yavi, yeni sayımızda yemeğin arkeolojik tarihini anlatıyor. Buğdayın yolculuğunu merak edenler ve kent müzelerinde yeme-içme kültürüyle ilgili bölümler hazırlayanlar için önemli bir yazı.
TKB ve ÇEKÜL’ün uzun soluklu koruma programlarından biri olan kırsal miras, yeni bir planlamayla alanda yeniden çalışılmaya başlandı. 57’inci sayımızda ilkine yer verdiğimiz “Kırsal Mirasın İzinde” başlıklı inceleme yazısının devamı niteliğindeki “Kırsal Mirasın Yaşatılmasında İşbirliği” yazısı, yine Alp Arısoy tarafından kaleme alındı; Vakıflı ve Apçağa köylerindeki dayanışma örneği, öğrenmeye değer.
Fırat Havzası, Anadolu coğrafyasının hem doğal hem de kültürel mirası en yoğun alanlarından. Fırat Havzasında ve bölgedeki farklı kurum ve sivil toplum örgütlerinde çalışmış, koruma alanında deneyimli Levent İskenderoğlu ise, havza örgütlenme modelini imece üzerinden paylaşıyor.
TKB Müze Özendirme Yarışması Ödül Töreni, 18 Haziran’da yapıldı. Birincisi olmayan, herkesin kazandığı bu yarışma, TKB’nin koruma projelerini özendirme yaklaşımıyla hazırlandı. Müzelerine kavuşan kentlerin hepsinin başarılı sayıldığı, projeden çok koruma bilincinin değer taşıdığı yarışmanın detayları da yine ilerleyen sayfalarda karşınıza çıkacak.
İyi okumalar.
Dergiye e-dergi formatında ulaşmak için tıklayın.
Dergiye PDF formatında ulaşmak için tıklayın.
Müze Özendirme Yarışması kataloğuna ulaşmak için tıklayın.