2001 yılından bu yana kesintisiz yayımlanan Geçmişten Geleceğe Yerel Kimlik dergisinin tasarımını okur deneyimini de göz önünde bulundurarak güncelledik. Yeni tasarımda yazı karakteri ve büyüklüğü, spot ve fotoğraf alanları kullanımının daha anlaşılır ve okunabilir olmasına özen gösterdik.

Yılın bu ilk sayısında Tekirdağ ve Konya gibi büyük şehirlerde yapılan Tarihi Kentler Birliği toplantılarının yanı sıra iki önemli inceleme yazısına yer verdik.

Bildiğiniz gibi tarihi yapıların işlevlendirmesi son yıllarda tüm yapısal, çevresel ve sosyal koşullar dikkate alınarak özenle yapılıyor.

Kültür merkezlerinden müzelere kent yaşamını canlı kılacak odaklar, bu tarihi yapılarda nefes alıyor. Önemli işlevlendirme modellerinden biri de kütüphaneler. ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Koordinatörü Ayşen Kılıç Özarslantürk sizin için Türkiye’den 7 kütüphaneyi inceledi. Ulusal ve uluslararası ödüller alarak, dünyadaki en iyi kütüphaneler arasına giren Beyazıt Devlet Kütüphanesi de bunlardan biri. Tarihi Kentler Birliğinin 2019 gündemindeki önemli konularından biri kırsal miras. ÇEKÜL Kent Çalışmaları Koordinatörü, mimar Alp Arısoy’un inceleme yazısı, TKB’nin yaklaşımının bir özeti niteliğinde. Kültür turizminden ekolojiye, tarımdan mimariye pek çok disipline eşit bir bakış geliştiren
yaklaşımlar ışığında, kırsal alanlardaki koruma politikalarının, güncel bilgi ve yenilenen kavramlarla nasıl irdeleneceğinin ipuçlarını okuyabilirsiniz.

Gaziantep ve Şanlıurfa’nın koruma modelleri, ÇEKÜL Akademinin Alanda Eğitimler Programı kapsamında incelendi. İki kentin KUDEB uzmanları; koruma kurulu süreçleri, kaynak sorunları, işlevlendirme kararları gibi farklı başlıklardaki deneyimlerini, aynı hedefler için çalışan meslektaşlarıyla paylaştı; haberi, dergimizin sayfalarında.

 Geçmişten Geleceğe Yerel Kimlik – Sayı 57

Online dergi olarak görüntülemek için tıklayın

Pdf formatında indirmek için tıklayın: 12,5 MB

İyi okumalar.