Aşağıda eğitim tarihlerine göre listelenen programlar ile ilgili açıklama için başlıklara tıklayabilir, eğitime kayıt olmak için “Başvuru Formu”nu doldurarak 0 212 277 41 64 numaralı faksa gönderebilirsiniz.
Başvuru FormuKatılımcı Rehberine ulaşmak için tıklayın.
2024 BÖLGESEL KENTSEL KORUMA EĞİTİMLER TAKVİMİ
*Çalışma saatleri içerisinde iletişim ve bilgi için: akademi@cekulvakfi.org.tr // 0542 298 90 91
TKB BÖLGESEL KENTSEL KORUMA EĞİTİM PROGRAMI 2024 DÖNEM PROGRAM İÇERİĞİ
1.Yapı Özelliklerine Göre Müdahale Teknikleri / 2 – 3 Ekim 2024 / Ordu
Programın amacı: Tarihi yapıyı kavrama ve durumunu tespit etme esaslarının yanı sıra restorasyon süreçlerinde izlenecek koruma ilke ve yöntemleri ile malzeme bilgilerini pekiştirmek, restorasyon çalışmalarının niteliğini artırmak.
Katılımcıya kazandırdıkları: Bu program ile katılımcıların; tarihi yapılara farklı bir gözle bakmaları, restorasyonda “yenileme” değil, “yapının yaşanmışlığını muhafaza ederek koruma” yaklaşımını geliştirmeleri; restorasyon çalışmasının aşamalarını uygulamalı olarak değerlendirmeleri, yapının özelliklerine göre malzeme ve uygulama yöntemlerini görmeleri hedeflenir.
İçerik:
- Onarımda temel ilkeler
- Koruma projelerinde malzeme bilgisi
- Vaka analizi
- Katılımcıların kentlerinden örnekler üzerinden tartışma
Süre: 2 gün
Eğitim tarihi: 2 – 3 Ekim 2024/ 10.00 – 16.00
Eğitim Yeri: Ordu
Kimler katılmalı: Öncelikli olarak Karadeniz Bölgesi belediyelerinde eski eser koruma restorasyon proje ve uygulama alanlarında çalışan uzmanlar, KUDEB ekip üyeleri
Eğitmen: A. Nüvit BAYAR, Y. Mimar, Restorasyon Uzmanı
Ağırnas Sinan Müze Evi, Harput evi, Malatya İstanbulluoğlu Konağı, Mardin Kent Müzesi, Sakarya Kaynarca Camisi, Sümela Manastırı, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası gibi birçok yapının projelendirmesinde çalıştı. Kültür Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü destekli projelerde görev aldı. ÇEKÜL Akademi’de “Yapı Özelliklerine Göre Müdahale Teknikleri”, “Tarihi Yapılarda Koruma, Onarım”, “Kâgir Yapılarda Onarım ve Koruma”, “Koruma Projelerinde Uygulama Önerileri: Vaka Analizleri” ve “Restorasyon İlkeleri ve Mimari Mirasta Yapı Malzemeleri” programlarını yönetmektedir. Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda görev almıştır. ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesidir.
2.KUDEB’ler, Koruma Kurulları ve Koruma Mevzuatı / 11 – 12 Kasım 2024 / İzmir
Programın amacı: Tarihi çevrede yapılan bakım, onarım ve restorasyon proje ve uygulamalarında, kentsel kültürel korumadan sorumlu belediye ekiplerinin koruma kurulları ile ilişkilerinde etkili sonuç alma yetkinliğini geliştirmek.
Katılımcıya kazandırdıkları: Bu program ile katılımcıların; koruma mevzuatı hakkında bilgilenmelerini ve koruma kuruluna sunulan projelerde aranan nitelikleri öğrenmelerini sağlamak; koruma kurullarıyla iletişim kurma ve işbirliği geliştirme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak; kurul onay sürecini tanıma ve anlamalarını kolaylaştırmak hedeflenmektedir.
İçerik:
- Tarihi çevrede koruma mevzuatı
- Mevzuatla ilgili yaşanan sorunlar ve çözümler
- Yerel yönetimlerin görev ve sorumlulukları
- Koruma kurullarına sunulan projelerde aranan nitelikler
- Koruma kuruluyla iletişim ve işbirliği
Eğitim süresi: 2 gün
Eğitim tarihleri: 11 – 12 Kasım 2024 // 10.00 – 16.00
Eğitim yeri: İzmir
Kimler katılmalı: Öncelikli olarak Ege Bölgesi eski eser koruma restorasyon proje ve uygulama alanlarında çalışan uzmanları, KUDEB ekip üyeleri, mimarlar, şehir bölge plancıları, sanat tarihçileri, arkeologlar, restoratörler
Eğitmen: Bülent BAYKAL, Mimar
Türkiye’de kuruluş günlerinden bu yana kurullarda yer alan Mimar Bülent Baykal, Gaziantep Kurulu üyeliği, Antalya Bölge Kurulu Müdürlüğü ve Başkanlığı yapmıştır. Halen Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı Komisyon üyesidir. Koruma mevzuatı ile ilgili birikimi ve alandaki engin deneyimini ÇEKÜL Akademi katılımcılarıyla paylaşacaktır.
3.Kültür Rotaları ve Planlama Süreci/ 20 – 21 Kasım 2024 / İzmit (Kocaeli)
Programın amacı: Türkiye’de yeni gelişen bir kavram olarak kültür rotalarının planlama yöntemini geliştirmek, yerele özgü araştırma ve değerlendirme tekniklerinin uygulanmasını sağlamak, yerel yönetimlerin “işbirliklerine dayalı bölgesel koruma yaklaşımı”nı kültür rotaları aracılığıyla yaygınlaştırmak; bu doğrultuda koruma ve planlama çalışmalarından sorumlu kadroların, bölgesel özellikler üzerinden kültürel rota çerçevesi geliştirmelerini sağlamak.
Katılımcıya kazandırdıkları: Bu program ile; bölgesel planlamada miras temelli yaklaşım geliştirmek; kültür rotası programı oluşturmak; uygulama süreci tasarlamak ve işbirliği modelleri geliştirmek hedeflenir.
İçerik
- Bir kavram olarak “kültür rotası”
- Kültürel rota planlaması
- Türkiye’de kültür rotaları ve yaklaşım örnekleri
- Planlama modeli: araçlar, başlıklar ve sonuçlar
- Dünyadan örnekler
- Süre:2 gün
Tarih: 20 – 21 Kasım 2024 // 10.00 – 16.00
Eğitim Yeri: İzmit (Kocaeli)
Kimler katılmalı: Öncelikli olarak Ege ve Marmara Bölgesi belediyelerin kentsel kültürel mirası koruma, tanıtma, kültür ve turizm alanında çalışan teknik uzmanları, KUDEB ekip üyeleri.
Eğitmen: Esra KARATAŞ, Şehir Plancısı
2008 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden mezun olan Esra Karataş, lisans döneminde Koruma Yandal Programı’nı tamamladı.
2011 yılında aynı üniversitenin Restorasyon ve Tarihi Çevre Koruma Ana Bilim Dalı’nda sürdürdüğü yüksek lisansını, “kültür rotaları planlaması” konusunda çalışarak, tamamladı. Burgaz ve Gordion arkeolojik kazılarının alan yönetim çalışmalarında saha görevleri yürüttü; sonrasında ise özel çevre koruma alanlarında kırsal mimari envanter çalışmalarında yer aldı. 2012-15 yılları arasında ÇEKÜL Vakfı’nda Bölgesel Yol Haritaları ve ROTA Programları Koordinatörü olarak, 2015-2018 yılları arasında ise Kent Çalışmaları biriminde çalışmıştır.
4.SİT Alanlarında Projelendirme İlkeleri / 11 – 12 Aralık 2024 / Afyonkarahisar
Programın amacı: SİT alanlarının tanımı, önemi ve koruma ilkeleri hakkında bilgi verilerek; koruma amaçlı imar planı ilkelerinden, tespit tescil faaliyetlerine, koruma kurul karar ve ilkelerine dair derinlemesine bilgi sunmayı amaçlar.
Katılımcıya kazandırdıkları: Bu program ile katılımcılara; SİT alanlarının tespit tescil süreçlerinde görev yapan personelin gerekli bilgi ve becerilerini arttırması hedeflenmektedir.
İçerik:
- 2863 Sayılı Kültür Varlıkları Koruma Kanunu
- Koruma amaçlı imar planları
- Örnekler üzerinden deneyim paylaşımı
- Katılımcıların kentlerinden örnekler üzerinden tartışma
Süre: 2 gün
Eğitim tarihi: 11 – 12 Aralık 2024 / 10.00 – 16.00
Eğitim Yeri: Afyonkarahisar
Kimler katılmalı: Öncelikli olarak Ege ve İç Anadolu Bölgesi belediyelerinde eski eser koruma restorasyon proje ve uygulama alanlarında çalışan uzmanlar, KUDEB ekip üyeleri
Eğitmen: Timur ÇELİK, Mimar, Restorasyon Uzmanı
ÇEKÜL Vakfı Kent Çalışmaları Koordinatörü Timur Çelik, 90’lı yıllardan itibaren Anadolu’da pek çok eski eser, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinde çalışmıştır. 2018-2021 tarihleri arasında İzmir 2 numaralı Koruma Bölge Kurulu‘nda mimar üye olarak görev yapan Çelik, halen İzmir Tarihi Liman Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık sürecinde ÇEKÜL Vakfını temsilen Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu Üyesi görevini sürdürmektedir.
Çalışma saatleri içerisinde;
İletişim: Tarihi Kentler Birliği // Tel: 0212 323 31 32 // akademi@cekulvakfi.org.tr/ // 0 542 298 90 91// Fax: 0212 277 41 64