Fotoğraf Albümü

ÇEKÜL Akademi tarafından Tarihi Kentler Birliği için hazırlanan Kentsel Koruma Eğitimleri kapsamındaki “Tarihi Yapıların Korunmasında Mimarlık Tarihinden Öğrendiklerimiz”başlıklı eğitim tamamlandı.

Şerifler Yalısı kayıkhanesinde Dr. Ahmet Sezgin tarafından verilen eğitime Eyüp, Beşiktaş, Adana Büyükşehir, Merzifon belediyelerinden ilgili kadrolar ile Sabahattin Zaim Üniversitesi akademisyen ve Erzincan Üniversitesi restorasyon bölümü öğrencileri katıldı.

DSC_0562 DSC_0551

Mimarlık tarihi nedir? Modern anlamda mimar nedir? Antikçağ yazarları ve modern yazarlar tarafından ele alınan mimarlık tarihi konuları; mimari eser nasıl tanımlanabilir; “Bisiklet kulübesi bir yapıyken, katedral bir mimari eser midir?”; mimarlık tarihinde temel yaklaşım ve akımlar; sanat ve mimarlık tarihi üzerine yaklaşımlar; uluslararası ve Mimar Sinan’ın ağzıyla mimarlık tarihi; geçmişten günümüze koruma anlayışı; üslup birliği ve üslup zıtlığı konuları eğitimin ana başlıkları arasındaydı.

Tophane’ye yolculuk

Mimarlık tarihinden, mimarlığın korunmasına ulusal ve uluslararası örneklerin yerinde incelenmesi için Tophane’de alan gezisi yapıldı: Kılıç Ali Paşa Cami Külliyesi, Tophane Çeşmesi, Tophane-i Amire incelendi.

DSC_0594 DSC_0667

Üç gün süren eğitimin son günü bir atölye çalışması gerçekleştirildi. Alan gezisinden notlar dikkate alınarak,  Tophane bölgesinde yok olmuş ya da hala var olan mimarlık mirasının nasıl görünür hale getirilebileceği konusundaki fikirler tartışıldı ve ardından katılımcılara sertifikaları teslim edildi.