14 Eylül 2002, Cumartesi gününün gündeminde Tarihi Kentler Birliği Meclis Toplantısı, protokol imzaları ve sunumlar ve bir Panel vardı.
Ancak daha önce, Edirne Buluşması´na “kilometre taşı” özelliği kazandıracak iki önemli işlemin yapılması sözkonusuydu!
Birincisi iki serhat şehri; Kars ve Edirne Belediyelerini “Kardeş” kılacak işbirliği protokolu, ikincisi de bir Tarihi Kentler-Milli Eğitim Bakanlığı projesi; ilköğretim okullarında öğretmen ve öğrencilere “Kent Tarihi” derslerinin okutulmasına ilişkin “Edirne ve Kars İllerinde Seminer, Gezi ve Bilgi Yarışma Protokolü” protokolun imzası…
Edirne Belediye Başkanı Cengiz Varnatopu ve Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu bu protokolları imzalayarak önemli gelişmelerin ilk adımını attılar. idi. Öncelikle bu iki kentteki okullara Kent Tarihi dersleri konulmasını öngören protokola, Tarihi Kentler Birliği Başkanı Erdoğan Bilenser ve Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Barbaros da imza koydular.
Deveci Han Kültür Merkezi´nde imzalanan protokollardan sonra Cengiz Varnatopu ve Naif Alibeyoğlu, “Türkiye´nin iki serhat şehri Edirne ve Kars arasında karşılıklı anlayış, ortak çalışma ve dostluğu geliştirmek amacında olduklarını” belirttiler. Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, “Bizler kendi kardeşlerimizi seçemeyiz ama dostlarımızı ve kan kardeşlerimizi seçebiliriz. Birisi Avrupa´ya diğeri Asya´ya açılan iki serhat kentin kardeş olması çok anlamlı. Edirne´den Kars´a kadar bu kardeş kent protokolünün hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Kardeş Kent protokolü ile; yerel yönetimleri ilgilendiren konularda şehirler arasında dostça ilişkiler ve işbirliğinin geliştirilmesi ve fikir alışverinde bulunulması sağlanacak. Eşitlik ve karşılıklı yarar prensipleri çerçevesinde iki şehir arasında, ekonomi, sanayi, ticaret, bilim-teknik, kültür, eğitim, spor, halk sağlığı ve diğer benzer konularda karşılıklı ve geniş kapsamlı çalışmalar ve görüş alışverişi yapılacak.
ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen´in “tarih adına”, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi´nden Prof. Dr. Cevat Geray´ın “bilim adına”, Edirne Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yıldız ve Kars Milli Eğitim Müdürü Gürbüz Erdağ´ın da merkezi “idare adına” şahitlik yaptığı imza töreninden sonra Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Barbaros, “barışın ancak insan sevgisiyle mümkün olduğunu” belirterek, Edirne ve Kars´a başarılar diledi. Prof. Dr. Cevat Geray da, “Yerelden fışkıran bir hareketin çok büyük katkısını yaşadım. Yerel yönetimler konusunda çalışan öğretim üyesiyim ama eğitimci yanım var. Önemli olan; koruma bilincidir. Koruma bilincini geliştirme eğitimle mümkündür. Türkiye´nin iki ucundaki serhat şehirlerimiz Edirne ve Kars´ın aynı projede, kardeş kent olarak çalışmalarının çok daha başarılı olacağına inanıyorum. Eğitim bir süreçtir, hiç bir zaman tamamlanmaz, Kendi kendini besleyen bir süreç olarak yaşamalıdır. Bu girişim, ilköğretimde, orta öğretimde olduğu kadar yükseköğretimde de geliştirilmesi gereken çok önemli bir projedir” dedi.
Edirne Belediye Başkanı Cengiz Varnatopu, tarihi bir gün yaşandığını belirterek, “Tarihi Kentler Birliği´nin yüklenmiş olduğu misyon var. Şehrimizle ilgili pek çok şeyi bu makama geldikten sonra öğrendim. Kent Tarihinin ders olarak kesinlikle öğrenilmesi ve öğretilmesi gerekir. Gençlerin kentlilik bilinciyle yetişmesi çok önemli. Batı serhati Edirne, Doğu serhati Kars ile kardeş oldu. Çok mutluyum. Tarihi bir nikah kıydık, şahitlik yapan değerli hocalarımıza da teşekkür ediyoruz” dedi.
ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, “Bu yeni yürüyüştür. Türkiye´de çok yol yüründü. Doğru yollar vardı ama yerelin gücünün gözardı edildiği dönemler oldu. Her kent anlamlı bellek yumağıdır. Yaşam en büyük deneme alanıdır. Bizim protokolümüz aklımızdır. Bu anlaşmalar aklın yürüyüşün imzalarıdır. Yasalara konmuş sıradan maddeleri aşıyoruz artık. Bu proje de Türkiye projesidir. Herkes kendini gözden geçirsin, her yaştan insanlar umut bekliyor” dedi.
Oktay EKİNCİ’nin yönettiği “Belediyelerin Sunuşları”nda, Yönetmen Hasan ÖZGEN’in “Tarihin Kilidi Çanakkale” filminin ilk gösterimi ve Dr. Sabri YETKİN ile Dr. Fikret YILMAZ’ın sundukları “İzmir Kent Müzesi ve Arşivi” projesi yer aldı.
Yönetmen Hasan Özgen´in “Çanakkale”ye, dün-bugün-yarın bağlamında yaklaştığı film, “sivil toplumun öneminin somut bir örneğini sergilemesi” bakımından, İzmir Kent Müzesi projesi de, “bilgi toplumu”na geçişin en önemli ögelerini içermesi ve dinamik bir yaklaşımla biçimlendirilmesi açısından katılımcıların büyük takdirini topladı…
“Tarihin Kilidi Çanakkale”den görüntüler…
“İzmir Kent Müzesi ve Arşivi” Projesi… ya da “hayata geçtiğinde Türkiye´yi de bilgi toplumuna yaklaştıracak adımlardan biri”!
“Bilgi Toplumu ve Tarihi Kentler Birliği Örgütlenmesi”
Kars ve Edirne’nin Kardeş Kent ve Kent Tarihi eğitimi protokollarının imzalanmasından ardından, “Bilgi Teknolojilerinin Tarihi Kentler Birliği Örgütlenmesine Entegrasyonu” başlıklı bir sunum yer alıyordu. Hukuçu ve ÇEKÜL Vakfı iletişim uzmanı Avniye TANSUĞ ve konuk kuruluş Türkiye Bilişim Vakfı´nı temsilen Vakfın Projeler Koordinatörü Tuncer ÜNEY, Türkiye’nin bilgi toplumuna geçişinde kültürel içeriğin ekonomik değerini ve bilgi okur-yazarlığının önemini vurguladılar. Bilgiye erişim özgürlüğünden, “E-Avrupa +” ve “e-Türkiye” projelerinden sözettiler, olası bir Ulusal kampanya için “TBV ve TKB’nin nasıl bir işbirliği yapabileceği” sorusunu gündeme getirdiler. (Bildirileri buraya da yüklenecek)
-Öğleyin Sarayiçi’ndeki Kırkpınar alanına yapılan geziden ve kısa bir yağlı güreş gösterisinin izlenmesinden sonra tekrar Deveci Han Kültür Merkezi Toplantı Salonu’na dönüldü. –
Her yaş grubundan güreşçi sahadaydı…
Antakya Belediye Başkanı İris Şentürk, Hanımağa´nın niye orada olmadığını soruyor… Kazananlar Edirne Belediye Başkanı Varnatopu tarafından kutlanıyor…
“ANADOLU-BALKANLAR KÜLTÜR AKIŞINDA EDİRNE” paneli…
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman İNCİ’nin yönetiği panelde Yrd. Doç. Dr. İlhan TOKSÖZ “Kırkpınar’da 2000’lerin Vizyonu” başlıklı sunumunda, “Kırkpınar” ile ilgili tüm bilimsel verilerden sözetti ve bu geleneğin yaygınlaştırılmasından, dünyaya tanıtılmasının yollarını sorguladı. Marmara ve Boğazlar Birliği Genel Sekreteri Fikret TOKSÖZ, bu konuda yaptığı değerlendirmede, Kırkpınar güreşlerinin bir miktar stilize edilmesinin, olayın evrenselleşmesine yardımı olacağını belirtti.
“AB Sürecinde Kentlerin Tarihsel Misyonu Ve Ortak Kimlik Değerleri”
Oktay EKİNCİ’nin sunduğu bu bölümde Cengiz VARNATOPU; “Kardeş Kentler-Sınırdaş Kentler”, mimar Hasan TURHAN; “Edirne İlinde Restorasyon Çalışmaları” başlıklı sunumlar yaptılar…
Varnatopu´nun sunumu sırasında sözünü ettiği “dinlerin kardeşliği” olgusunu Bulgar din görevlisi de eşiyle birlikte izliyor…
Bu arada Bursa Büyük Şehir Belediyesi ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Erdoğan Bilenser de Johannesburg zirvesinde yaptıkları tanıtım hakkında bilgi verdi ve Zirve için hazırladıkları “Blue Rhapsody” (“Mavi Rapsodi”)görselini, katılımcılara sundu:
Daha sonra sabah gündeminden akşama ertelenen Tarihi Kentler Birliği Meclis toplantısına geçildi…
TKB Yeni üye belediye başkanları kürsüde: Murat Ayvalıoğlu- Zile (Tokat), Ayşe Karadağ – Derik (Mardin) , Mustafa Aksu- Zincirdere (Kayseri), Aydınlar (Siirt) Behçet Kavun…
Tarihi Kentler Birliği Meclisi´nin gündeminde aday üyelerin oylanması da vardı. Oybirliği ile kabul edilenlerle Birliğin üye sayısı “100”e yükseldi…
(Yeni üyeler, hemen yardımlaşmaya başladı. Örneğin, -resimlerde görülmeyen Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç´ın-, Derik´e 1000 adet aşılı zeytin fidanı göndermeye karar vermesi gibi!)
Edirne´nin önceki Belediye Başkanı (önde sağda oturan) ve Edirne tarihi konusunda sayısız eser vermiş Prof.Dr.Ratip Kazancıgil (ayakta) de düşüncelerini paylaşıyorlar:
Prof. Dr. Metin SÖZEN, “Yaşam en büyük deneme alanıdır, ne varsa bizimdir denilen büyük bir yeniden biçimlenmenin görünen yüzüne tanık oluyoruz”
diyerek başladığı değerlendirmesinde, “kabine yeniden biçimlendiriliyor, farkında olunsun!” dedi. Onlar, bu protokollarla, gelecek arayan bir eşitlikte buluşuyorlar, biz bu gelişmenin bürokrasiye de yayılmasını, uluslararası kuruluşların da büyük ve yeni Türkiye projesine imza atmasını istiyoruz. Dün Tokat-Niksar-Erbaa Yeşilırmak havzasının büyük yürüyüşündeydik, bu tür kardeşliklerin çok olmasını diliyorum, yürekli insanlar sağolunuz!” diyerek oturumu kapadı.
2. Günün Gecesi…
DSİ Tesislerinde verilen akşam yemeği, sabahki “kardeşliğin” somutlaşmasına dönüşüyor… Kars Belediye Başkanı, kardeş kent Edirne´nin Başkanı´na önce bir Kars halısı armağan ediyor… Derken, o gün sürpriz olarak kente gelmiş bir otobüs dolusu Kars´lı genç, pisti doldurup, nefis bir halk oyunu gösterisi yapıyor… Edirne´nin karşılığı da eflatunlu giysiler içindeki genç kızların sunduğu bir “Trakya karşılaması” ile oluyor… Derken herkes piste doluyor ve Kars, Edirne, … diğerleri… birlikte oynanan oyunlarla kardeşlik ve dayanışmanın çoşkusu yaşanıyor…
(Not: Sayfadaki bütün resimlerin daha büyük boyutunu görmek için lütfen küçüklerin üzerine tıklayınız! “Fare”nizi küçük resmin üzerine getirdiğinizde el işareti çıkan resimlerin hepsinin daha büyük boyutu var demektir ve ayrı bir pencerede açılır…