ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği (TKB) ile yürütülen “Kentler Çocuklarındır Kültürel Eğitim Programı” kapsamında Şanlıurfa’da gerçekleştirilen dört günlük eğitim sonunda, on yedi “Kültür Elçisi” sertifikalarını aldı. Bundan sonraki eğitim programı uygulamaları TKB üyesi olan Kayseri, Kars, Bartın ve Amasya kentleriyle devam edecek.
Çocukların kentlilik bilincinin ve kültürel kimlik duygusunun gelişmesi, yaşadıkları kentin kültürel zenginliğinin farkına varmaları, kentlerinin birer “Kültür Elçisi” olmalarını amaçlayan “Kentler Çocuklarındır Kültürel Eğitim Programı” kapsamında ilk eğitim uygulamaları, Şubat 2007’de Muğla’da gerçekleştirilmiş ve on altı “Kültür Elçisi” sertifikalarını almıştı. Söz konusu eğitim programının ikinci durağı olan Şanlıurfa’da, 15-18 Mart 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilen dört günlük eğitim uygulamaları sonunda on yedi “Kültür Elçisi”ne sertifikaları verildi.
2007 yılında ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği tarafından yürütülecek olan bu kültürel eğitim programı kapsamında Şanlıurfa’da 17 çocuğa, konusunda uzman kişiler ve ÇEKÜL eğitmenleri tarafından dört gün boyunca kentin tarihi, coğrafi, arkeolojik, mimari ve folklorik özellikleriyle ilgili eğitim verildi.
Eğitimin ilk gününde, ÇEKÜL Vakfı ve “Kentler Çocuklarındır Kültürel Eğitim Programı”nın tanıtımı yapıldı. Kültür nedir, kültürel ve doğal miras, yerel-ulusal ve evrensel kültür tanımı yapıldı. Şanlıurfa’nın coğrafi özellikleri bölge, ülke ve dünya ölçeğindeki konumu, Harran Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Abdülkadir Güzel tarafından aktarıldı.
Destekleyici görsel malzemeler eşliğinde, kentin kendine özgü yerleşim özelliklerinin net olarak görülebileceği kent surları ve kent kapıları (Bey Kapısı, Harran Kapısı), Millet Hanı, Hızmalı Köprü, Karakoyun Deresi, su bentleri gezilerek, çocuklara aktarılan teorik bilgiler böylelikle pekiştirilmiş oldu.
Eğitimin ikinci gününde, Harran Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi, ÇEKÜL Vakfı Şanlıurfa Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu tarafından hazırlanan sunumlar eşliğinde Şanlıurfa’nın kent dokusu ve mimari özellikleri anlatıldı. Ardından kent gezisi yapıldı. Bu kapsamda Ellisekiz Meydanı, Reji Kilisesi, Tılfındır Parkı, Selahaddin Eyyübi Camii, Balıklıgöl-Rızvaniye Camii, Ulu Camii, Şanlıurfa Kalesi ve Hendeği gezildi ve daha sonra kentin en önemli tarihi mekanlarından biri olan Gümrük Han, Bedesten, Sipahi Pazarı ziyaret edildi. Yorgancı Sokak’ta yapılan gezi esnasında ise, Şanlıurfa’nın kent mimarisinin en güzel örneklerinden olan Yıldız Konukevi, Gülizar Konukevi ziyaret edilerek, çocuklara bu yapıların mimari ayrıntıları, motifleri ve süslemeleri hakkında bilgiler verildi. Kent gezisi esnasında taş işçiliğinin yapıldığı taş ocaklarına da uğrandı ve taş ustalarından, taş sanatıyla ilgili bilgi alındı. İkinci günün sonunda eğitim uygulamalarının sonunda çocuklar, kentlerinin haritasını yaptılar.
Eğitimin üçüncü gününe, Şanlıurfa’nın tarihi ve arkeolojik özellikleri hakkında bilgi verilerek başlandı. Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu tarafından gerçekleştirilen sunumda; arkeoloji nedir, arkeolog kime denir, arkeolojik kazı nasıl yapılır, arkeolojik kazılarda hangi malzemeler kullanılır, ne tür buluntular ele geçer, ele geçen buluntular nasıl değerlendirilir, Şanlıurfa ilinin arkeolojik bakımdan önemi nedir, tarihi mekânları nasıl korumalıyız konuları hakkında, görsellerle zenginleştirilmiş bilgiler aktarıldı. Ardından Şanlıurfa Müzesi ziyaret edildi.
Eğitimin öğleden sonraki bölümünde ise çocuklar, seramik hamuruyla müzede gördükleri eserlerin benzerlerini yaptılar. Çalışmalar, TBMM Evi’nde sergilendi.
Eğitimin son gününde, Öğretmen-Yazar Semra Algın Akıl tarafından Şanlıurfa’nın yemek kültürü anlatıldı. Şanlıurfa’nın unutulmuş ve az bilinen yemekleri, bunların yerel kültürdeki önemi vurgulandı. Daha sonra Şanlıurfa’nın yaşam biçiminden örnekler verildi, kente ait mani ve türküler hakkında sohbet edilerek, yöresel dans figürleri uygulamalı olarak gösterildi. Son olarak da, Fırfırlı Camii ziyaret edildi; daha önce kilise olan bu yapının mimari özellikleri, tarihi ve geçirdiği değişimlerle ilgili bir sunum yapıldı.
Şanlıurfa’da gerçekleştirilen dört günlük teorik ve uygulamalı yoğun eğitim programı sonunda, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ÇEKÜL ekibi ve velilerin katılımıyla 17 çocuğa “Kültür Elçisi” sertifikası verildi. “Kentler Çocuklarındır Kültürel Eğitim Programı” uygulamaları, Tarihi Kentler Birliği (TKB) üyesi olan Kayseri, Kars, Bartın ve Amasya kentleriyle devam edecek.