Tarihi Kentler Birliğinin 21’incisini düzenlediği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasına bu yıl 34 üye belediye, toplam 67 projeyle katıldı. 2001 yılından bu yana düzenlenen Koruma Özendirme Yarışması, TKB üyesi belediyelerin “kimlikli kent” kavramını güçlendirmesini, kentin hafıza mekânlarını geleceğe taşımasını, atıl durumdaki yapıları restore ederek yeniden işlevlendirmesini ve yaşayan, canlı odaklara, kamusal alanlara dönüştürmesini destekliyor.

Tarihi Kentler Birliğinin kurulmasını sağlayan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in adına verilen Koruma Büyük Ödülü, bu yıl Ankara Büyükşehir Belediyesinin oldu. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi ise Jüri Özel Ödülüne değer bulundu. 7 Proje Ödülü, 7 Uygulama Ödülü, 8 Süreklilik Ödülü ve 9 Başarı Ödülünün verildiği yarışmanın ödül töreni, Fatih Buluşması kapsamında, Fatih Kültür Sanat Merkezinde yapıldı.

METİN SÖZEN KORUMA BÜYÜK ÖDÜLÜ

Ankara Büyükşehir Belediyesi / Ankara Roma Tiyatrosu Restorasyonu ve Arkeopark Çevre Düzenleme Uygulamaları; Ankara Gölbaşı Hallaçlı Mehmet Konağı Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon Mimari Mühendislik ve Çevre Düzenleme Projesi

Ankara Büyükşehir Belediyesi, ödülünü TKB ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün elinden aldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi; Ulus Tarihi Kent Merkezi Sit Alanı içinde Ankara Kalesi ve iç kaledeki Osmanlı Dönemi sivil mimari miras dokusu, Hacı Bayram Veli Camii, Augustus Tapınağı ve Cumhuriyet Dönemi Modern Mimari Miras örneklerinden oluşan kent dokusunun bir arada bulunduğu farklı dönemlere ait çok katmanlı koruma alanlarını birbirine bağlayan ve modern bir başkentin merkezinde farklı kültürel katmanları ortaya çıkararak çağdaş kent yaşantısı ile bütünleştirmeyi amaçlayan Roma Tiyatrosu Restorasyonu ve Arkeopark Çevre Düzenleme Uygulamaları projesi ile Metin Sözen Koruma Büyük Ödülüne değer bulundu.

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLLERİ

Kayseri Büyükşehir Belediyesi / Kültepe Kaniş Karum’u Asurlu Tüccarlar Sokağı Projesi; Koramaz Vadisi Bir Aşk Hikâyesi Müze Projesi; Soğanlı Örenyeri Çevre Düzenleme Projesi; Tahtalı Kilise Restorasyon Projesi; Türbelerimiz Projesi; Ahi Evran Zaviyesi-Esnaf ve Sanatkârlar Müzesi; Gavremoğlu Konağı Restorasyonu; Gazioğlu Konağı ve Gömlekçioğlu Konağı Restorasyonu

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, ödülünü Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan’ın elinden aldı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi; uzun erimli olarak kent bütününde farklı alanlarda yürüttüğü koruma ve müzecilik çalışmalarıyla, tarihi dokuda tamamladığı farklı ölçeklerdeki nitelikli restorasyon ve işlevlendirme çalışmaları ile arkeolojik alanlarda yürüttüğü projelerle kentteki tarih ve koruma bilincinin artırılmasını destekleyen çalışmaları nedeniyle Jüri Özel Ödülüne değer bulundu.

Osmangazi Belediyesi / Yaşayan Tarih Hisariçi Projesi

Osmangazi Belediyesi, ödülünü Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan’ın elinden aldı. Osmangazi Belediyesi; tarihi hisar bölgesinde yürüttüğü bütüncül koruma çalışmaları kapsamında katılımcı bir süreçle hazırlanan, birbiriyle ilişki içindeki alanlarda planlanan arkeopark, sağlıklaştırma, restorasyon ve işlevlendirme projeleri ile kentin en önemli kültürel miras alanlarından birinde kapsamlı ve uzun erimli bir stratejiyi iyi bir şekilde kurgulaması nedeniyle Jüri Özel Ödülüne değer bulundu.

PROJE ÖDÜLLERİ

Çaycuma Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Göynük Belediyesi, Kadirli Belediyesi, Karadeniz Ereğli Belediyesi, Safranbolu Belediyesi ve Selçuklu Belediyesi ödüllerini TKB Encümen Üyesi ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in elinden aldı.

Çaycuma Belediyesi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi

Göynük Belediyesi

Kadirli Belediyesi

Karadeniz Ereğli Belediyesi

Selçuklu Belediyesi

Safranbolu Belediyesi

UYGULAMA ÖDÜLLERİ

Ayvalık Belediyesi, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Keşan Belediyesi, Kozan Belediyesi, Seydişehir Belediyesi, Seyhan Belediyesi ve Sındırgı Belediyesi, ödüllerini TKB Encümen Üyesi ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ın elinden aldı.

Ayvalık Belediyesi

Hatay Belediyesi

Keşan Belediyesi

Kozan Belediyesi

Seydişehir Belediyesi

Seyhan Belediyesi

Sındırgı Belediyesi

SÜREKLİLİK ÖDÜLLERİ

Adana Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kastamonu Belediyesi, Kepez Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi ve

Mudanya Belediyesi, ödüllerini TKB Eski Başkanı Nihat Çifti ve Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan’ın elinden aldı.

Adana Büyükşehir Belediyesi

Balıkesir Belediyesi

Fatih Belediyesi

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi

Kastamonu Belediyesi

Konya Büyükşehir Belediyesi

Mudanya Belediyesi

BAŞARI ÖDÜLLERİ

Alanya Belediyesi, Bayındır Belediyesi, Burdur Belediyesi, Burhaniye Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Kilis Belediyesi, Konak Belediyesi, Kütahya Belediyesi ve Malatya Büyükşehir Belediyesi, ödüllerini TKB Encümen Üyesi ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın elinden aldı.