Geçmişten Geleceğe Yerel Kimlik dergisinin 65’inci sayısında, dünya gündemini meşgul etmeyi sürdüren pandemi koşullarını ve mart ayına tarihlenen Orman Haftası ile 22 Nisan Dünya Gününü de göz önünde bulundurarak, yine tüm dünyada öncelikli konu başlıklarından biri olarak karşımıza çıkan “ekoloji” kavramına odaklandık. Bu sayıda, TKB toplantılarında da çeşitli konularda başlığa çıkan doğal ve kültürel mirası koruma çalışmalarında doğa dostu yaklaşımlara yakından bakmayı, örnek uygulamaları sizlerle buluşturmayı istedik.

ÇEKÜL Bilgi Ağacı Koordinatörü Dr. Deniz Dinçel, kendisinin de iki yıl süreyle deneyimlediği ekoköy yaşam pratiğinden hareketle, ekoköy toplulukları hakkında bir inceleme yazısı kaleme aldı. Dinçel, bizi ufuk açıcı bir deneyim alanıyla buluşturuyor. Yeşil teknoloji ve çağdaş ekolojik tasarım kavramından hareketle, Türkiye’den bir iyi örnek, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden. Gaziantep, iklim değişikliği ile mücadelede Ekolojik Bina ile doğa dostu bir uygulamaya imza atmıştı. Gülümser Özpınar, incelemesinde Ekolojik Binayı ayrıntılarıyla anlatıyor.

Doğadan yana refleks geliştirebilmenin ön koşulu, kuşkusuz bilgi. Bu sayımızda ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezinin zengin koleksiyonu içinde giderek daha geniş yer tutan, yerel yönetimlerin desteğiyle hazırlanmış, ekolojik bakışı önceleyen kitapları derledik. Yayınlardan söz etmişken, daha küçük yaş grubu için hazırlanmış olan ÇEKÜL Bilgi Ağacı Kitaplığı yayını Doğanın Peşinde / İstanbul’un Doğal Alanlarına Yolculuk kitabını da incelemenizi öneririz.

Geçmişten Geleceğe Yerel Kimlik dergisinin bu sayısında ÇEKÜL Vakfı Kuşadası Temsilcisi Ayşe Şerifoğlu’nun kaleminden UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine giren Güvercinada Kalesini; ÇEKÜL Akademi Eğitmeni, yüksek şehir plancısı Evrim Ulusan’dan “Dünya Mirası Olma Bilinci ve Alan Yönetimi Ofisleri” yazısını okuyarak “Dünya Mirası” kentlere daha yakından bakabilirsiniz. Ve elbette Anadolu kentlerinden koruma haberleri bu sayıda da yerini aldı.

İyi okumalarla, sağlıklı günler dileriz.

Dergiyi PDF formatında indirmek için tıklayın.

Dergiyi e-dergi formatında okumak için tıklayın.