ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliğinin, koruma bilincinin gelişmesi için yıllardır Anadolu’da birlikte yürüttüğü eğitim ve örgütlenme çalışmaların sonucunda 400’e yakın kent müzesi ve arşivi kuruldu. Yerel yönetimler teşvik edildi, bilgilendirdi, uzman desteği verilerek TKB’nin hibe fonları aracılığıyla kaynak sağlandı.

ÇEKÜL Vakfı, Anadolu’nun tarihsel, kültürel ve kentsel mirasını korumak isteyen yerel yönetimlere destek vermeye devam ediyor. Kent müzeleri ve arşivlerinin kurulması sürecinde 34 yıldır aktif rol oynayan vakıf, ÇEKÜL Akademi ile kültürel koruma, alan yönetimi, müzecilik ve UNESCO normları gibi geniş kapsamlı eğitimleriyle Tarihi Kentler Birliğine (TKB) üye belediyelere deneyimlerini aktarıyor. Akademi’nin sonbahar programında 8 eğitim düzenlenecek.

Kent müzelerine destek 

ÇEKÜL Vakfı, kent müzeleri ve arşivlerinin kurulması sürecinde uygun yapıların seçilmesi, aslına uygun restore edilmesi, müze koleksiyonlarının oluşturulması gibi birçok aşamada yerel yönetimlere destek sağlıyor. Vakıf, müze projelerinde yalnızca fiziki kurulum süreçlerine değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik ve çağdaş müzecilik anlayışına yönelik eğitimler de sunarak bu alanların etkin şekilde işletilmesine katkı sağlıyor.

ÇEKÜL Akademinin müzelerin kurulması ve sürdürülebilirliği üzerine sunduğu üç modüllü eğitim programı, yerel yönetimlere çağdaş müzecilik anlayışına uygun bir vizyon kazandırmayı amaçlıyor. Bu eğitimlerle kent müzelerinin tarihsel perspektifle planlanması ve kentlilik bilincini güçlendiren yapılar haline getirilmesi sağlanıyor.

Eğitim programlarına katılan yerel yönetim çalışanları, kent müzeleri, kültürel mirasın korunması, restorasyon süreçleri gibi birçok alanda teorik bilgi edinirken, bu bilgileri pratiğe dökme fırsatı da buluyor.

Kentler ve Müzeleri; Kurulumdan İşletmeye Eğitim Programının ikinci modülü 8-9 Ağustos tarihinde İstanbul’da geçekleşti. Eğitime; İstanbul Büyükşehir, Safranbolu, İnebolu, Kartal, Malatya Büyükşehir, İzmit belediyelerinin müzelerinde ya da müze projeleri sürecinde görev alan uzmanları katıldı.

İstanbul’un müzeleri örnek oldu

Eğitimin ilk günü İstanbul’un müzelerine inceleme gezisi düzenlenerek koleksiyon ve sergileme yöntemleri hakkında detaylı bilgiler alındı. İBB Miras tarafından restore edilerek yeni ziyarete açılan Taksim Cumhuriyet Müzesi ilk durak oldu. Taksim Meydanındaki tarihi Maksem binasındaki müze, Cumhuriyet’in kuruluş süreci ve Cumhuriyet reformlarını anlatıyor. Çeşitli obje, belge, fotoğraf ve Atatürk’e ait kişisel eşyaların sergilendiği müzede ayrıca dönemin sosyal, siyasi ve kültürel gelişimlerini anlatan interaktif sergiler, multimedya sunumlar da bulunuyor.

Gezi rotasında; Yapı Kredi Kültür Sanat Merkezi, İş Bankası Resim ve Heykel Müzesi, Bodvi Apartmanı yer aldı. Özellikle; 1940’tan başlayarak Türk resim sanatı tarihini 2 bin 500’den fazla eserle yansıtan Bodvi Apartmanın koleksiyonu, ÇEKÜL Akademi katılımcıları tarafından merakla incelendi.

Eğitimin ikinci günü Sultanahmet’teki Yerebatan Sarnıcı Müzesi ziyaret edildi. 6. yüzyılda Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılan ve İstanbul’un en büyük sarnıcı olan yapı, 1987 yılından günümüze kadar müze olarak işlev görmüş. 2016-2022 yılları arasında İBB Miras tarafından yapılan kapsamlı restorasyondan sonra tamamen ziyarete açılan sarnıç, günümüzde pek çok sergiye ev sahipliği yapıyor.

Tophane’deki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi; 1937’de Dolmabahçe Sarayında Türkiye’nin ilk güzel sanatlar müzesi olarak kurulmuş. 2007’deki restorasyon süreci sonrası, koleksiyon 2011’de Tophane’deki Antrepo 5 binasına taşınmış ve 2021’de çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak yeniden açılmış. 12 bin eserlik koleksiyonuyla müze, Türk sanat tarihinin en önemli eserlerini barındırıyor: Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa, İbrahim Çallı gibi Türk resim sanatının öncülerinin eserlerinin yanı sıra, Cumhuriyet Dönemi Türk resim ve heykel sanatının önemli örneklerini sergiliyor.

400’e yakın müze kuruldu

ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliğinin, koruma bilincinin gelişmesi için yıllardır Anadolu’da birlikte yürüttüğü çalışmaların sonucunda 400’e yakın kent müzesi ve arşivi kuruldu. Yerel yönetimler teşvik edildi, bilgilendirdi, uzman desteği verilerek TKB’nin hibe fonları aracılığıyla kaynak sağlandı.

ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Kibele Eren, kent belleğinin korunmasını isteyen tüm yerel yönetimlere bir çağrıda bulunuyor: “Yerel yönetimlerin ilgili alanında görevli tüm uzmanlar bu eğitimlerle katılabilir. Kentsel mirasımızı gelecek kuşaklara aktarmak için önemli adımlar atmak isteyen tüm yerel yönetimleri ÇEKÜL Akademinin uzman eğitmenlerinin bilgi birikiminden yararlanmaya davet ediyoruz”.