Küçük Menderes Havzası, “havza boyutunda koruma” kavramının ÇEKÜL Vakfı tarafından ilk uygulamalı örneklerinin hayata geçirildiği önemli bir doğa ve kültür havzası.
Havzanın önemli üç kenti Ödemiş-Tire-Birgi 25 yıllık bu deneyimin incelenebileceği bir açık hava laboratuvarı gibi. ÇEKÜL Akademi bu yılın Alanda Eğitimler serisinin 2.sini geçen hafta bu üç tarihi kentte yaptı: “Küçük Menderes Havzasında Çok Boyutlu Koruma ve İşlevlendirme”.
ÇEKÜL Kent Çalışmaları ekibinden Alp Arısoy ve Esra Karataş’ın eğitmenliğinde 11 Mayıs tarihinde Ödemiş’te buluşan katılımcılar, Belediye Başkanı Mahmut Badem’in sunumuyla güne başladı. .
Badem, Ödemiş kentinin kültürel ve kentsel ölçekteki koruma anlayışından bahsetti. Hemen ardından Ödemiş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Nermin Pervan, Ödemiş ve çevresinde tamamlanan ve yapımı devam eden koruma ve işlevlendirme alanları hakkında bilgi verdi. Sunumlar sonrası Ödemiş’te alan gezisine çıkıldı ve Lozan Meydanı, Gürcüzade Camisi, Arasta, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi gezildi.
Öğle yemeğinin ardından Tire’ye hareket edildi. Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Tire kentinin kültürel dokusunu ve yütürülen koruma çalışmaları Akademi katılımcılarıyla paylaştı. Bedesten, Kutuhan, Yalınayak Hamamı, Tahtakale Meydanı ve Tire Kent Müzesi inceleme yapılan alanlar arasındaydı.
Eğitimin ikinci günü Birgi’de 2003 yılından bu yana eğitim faaliyetleri ve etkinlikler gerçekleştirilen ÇEKÜL Birgi Evine geçildi. ÇEKÜL Vakfı Kent Çalışmaları ekibinden Alp Arısoy ve Esra Karataş 2 gün boyunca gerçekleştirilecek atölye çalışması hakkında katılımcılara bilgi verdi. ÇEKÜL Vakfı Küçük Menderes Havza Koordinatörü Emin Başaranbilek ve ÇEKÜL Birgi gönüllüsü Özkan Akgün, Aydınoğulları Beyliğinin merkezlerinden biri olan Birgi hakkında bilgiler verdi. Sunumların ardından Birgi eski belediye başkanı Cumhur Şener rehberliğinde teknik inceleme gezisi başladı. Alan gezisinden sonra katılımcılar ÇEKÜL Birgi Evinde “Kentsel Koruma Alanlarında Süreç Yönetimi konu başlıklı atölye çalışması için 4 gruba ayrıldı.
Katılımcılar, “ulaşım ve trafik”, “turizm ve ziyaretçi yönetimi”, “sivil örgütlenme” ve “ekolojik sürdürülebilirlik” konuları üzerine tüm gün çalıştı. . Ayrıca Birgililerle yapılan anket çalışması, alan gözlemleri atölye çalışmasında hazırlanan sunumlara eklendi.
Yapılan çalışmalar rapor halinde Ödemiş Belediyesi ve Birgi gönüllüleriyle de paylaşılacak.
Eğitime Samsun Büyükşehir, Malatya Büyükşehir, Selçuklu, Ordu Büyükşehir, Yalvaç(Isparta), Bozdağan, Gölcük(Kocaeli), Tekirdağ Büyükşehir, Konya Büyükşehir, Bayraklı(İzmir), Kars, Yüreğir(Adana), Karadeniz Ereğli(Zonguldak), Yeşilyurt(Malatya), Kadıköy(İstanbul), İstanbul Büyükşehir, İsçehisar(Afyon), İzmir Büyükşehir belediyelerinin koruma birimlerinden çoğunluğu şehir plancısı, mimar, arkeolog, sanat tarihçisi, proje uzmanlarından oluşan 27 kişi katıldı.