ÇEKÜL Akademinin yerel yönetimlerin korumadan sorumlu kadrolarına yönelik hazırladığı Kentsel Koruma Eğitimleri başladı. 10 eğitimden oluşan bahar programının ilk eğitimi, 22-24 Şubat tarihlerinde “Bütüncül Koruma Anlayışında Kavramlar, Yaklaşımlar, Yönetim, Planlama ve Uygulamalar” başlığında yapıldı. Şerifler Yalısında üç gün süreyle devam eden eğitim, ÇEKÜL Vakfı Genel Müdürü S. Yeşim Dizdaroğlu ve Kent Çalışmaları Koordinatörü, mimar Alp Arısoy tarafından verildi. Eğitime Amasya, Beşiktaş, İstanbul Büyükşehir, Bursa Büyükşehir, Uzunköprü ve Eyüp Belediyelerinin Plan-Proje, KUDEB, Fen İşleri, Kültür ve Sosyal İşler birimlerinden gelen 9 kişilik uzman ekip katıldı.

Eğitimin ilk gününde S. Yeşim Dizdaroğlu, “Algı Süreçleri: İnsan-Doğa İlişkisi”, “İnsan ve İhtiyaçları: Kültürel Değişim ve Zaman İlişkisi”, “Uluslararası Tüzük, Yönetim ve Planlama İlkeleri”, “Mekân-İnsan-Zaman: Korumada Gelenekselleşmiş Kavramlar”, “Korumada Amaç ve Araçlar: Ekonomi ve Kültür Mirası Döngüsü” başlıklarını işledi.

Alp Arısoy, eğitimin ikinci gününde “Kent Kültürünün Oluşum Süreçleri” ile “Kent ve Kent Kültürü” çerçevesinde yaptığı sunumda, kent kimliği, kimlik olgusu, kent kimliğinin nasıl korunacağı, kültürel haritalandırma ve değerlendirme gibi temel noktalara odaklandı. Sunumun ardından katılımcılarla birlikte Emirgan üzerinden kültürel haritalama çalışması gerçekleştirildi. 3 gruba ayrılan katılımcılar, Emirgan’ı analitik açıdan, yerinde gözlem ve birebir görüşme metotlarıyla inceledi.

Kentsel Koruma Eğitimleri, üçüncü gününde katılımcıların yaptığı Emirgan Kültür Haritası sunumlarıyla devam etti.

Yapılan tartışmalar ve incelenen örnekler doğrultusunda kentin ruhunu oluşturan ögeler öne çıkarıldı. Katılımcılar, eğitimin sonunda kendi kentlerinde gerçekleştirecekleri koruma çalışmalarında kent kültürünü göz önünde bulundurma gereğini saptadıklarını vurguladı.

Kentsel Koruma Eğitimleri, 1-3 Mart tarihlerinde restorasyon uzmanı İsmail Önel’in vereceği “Restorasyon İşlerinde Birim Fiyatlar ve Yaklaşık Maliyet” başlıklı eğitim ile devam edecek.

 

Taşınma sürecinde olduğumuz için 24 Ekim 2023 tarihinden başlayarak Tarihi Kentler Birliği Eğitimleri hakkında bilgi almak, eğitimlere kayıt olmak için 0 542 298 90 91 numaralı telefonu ve akademi@cekulvakfi.org.tr e-posta adresini kullanabilirsiniz