YAPEX Restorasyon Fuarında kültürel varlıklarda doğru işlevlendirmenin gerekliliği vurgulanarak tüm kesimler katkıya çağrılacak
Bu yıl 24.’sü gerçekleştirilecek YAPEX Restorasyon Fuarı, 6 yıldır ÇEKÜL ve Akdeniz Tanıtımın işbirliğinde “Kültür Mirası” ana başlığı ile düzenleniyor. Tarihi Kentler Birliğinin de desteklediği Fuarın bu yılki konusu “Kültür Mirası ve İşlevlendirme” olarak belirlendi. Fuar, 16 – 19 Kasım tarihleri arasında Antalya Expo Center’da yapılacak.
TKB Özendirme Yarışması Ödül Töreni ve Sergisi
Tarihi Kentler Birliğinin Özendirme Yarışması Ödül Töreni ve Sergisi her yıl olduğu gibi Fuar kapsamında yapılacak.
ÇEKÜL Akademi
“Alan Yönetiminde Dünyadan Örnekler ve Vaka Çalışması” atölyesi ile ÇEKÜL Akademi Alan Yönetimi Eğitim Modülünün bu yılki katılımcıları YAPEX kapsamında bir araya gelecek. Fuara katılan belediyelerin temsilcileri ve ziyaretçiler, ön kayıt yaptırarak son modülü izleyebilecek.
Kültür Mirası ve İşlevlendirme Paneli
Farklı kesimleri bir araya getiren fuarda, en önemli etkinliklerinden biri ise her yıl seçilen temada, uygulama örneklerinin ve tecrübelerin anlatıldığı panel düzenlemek.
Bu yılın panel konusu “Kültür Mirası ve İşlevlendirme” olacak.
Restorasyon gündemi renklenecek
Ülkemizin kentsel, kültürel ve doğal mirasını korumak, yaşatmak ve doğru işlevlendirmek için projeler yürüten Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyeler, sunum ve etkinlikler aracılığıyla restorasyon gündemine önemli bir katkı sağlayacaklar. Belediyeler fuara katılan sektör uzmanları, restoratörler, yatırımcılar, yükleniciler ve endüstri kuruluşları ile de bu çerçevede koruma vizyonları ve proje uygulamalarını paylaşma olanağı bulacak.
ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, YAPEX 2016’nın ana teması “Kültür Mirası ve İşlevlendirme” üzerine düşüncelerini paylaşırken, fuarın “yurtiçi ve yurtdışından değişik kesimlerden gelen yerel yöneticilerin ve üreticilerin duyarlılığını artırmayı hedeflediğini” belirtiyor. “Ulusal – Uluslararası boyutta hızla gelişen teknolojiler ve geleneksel malzemelerdeki niteliği artırıcı girişimlerin üretimini yapan kesimler, bu fuarda buluşacak, kültürel varlıkların doğru işlevlendirilmesi için yeni işbirlikleri arayacaklardır” diyerek fuarın önemli kazanımlarından birine daha vurgu yapan Sözen, bu çerçevede her yeni buluşmanın kültürel mirasın korunması ve işlevlendirmesinde ne denli önemli olacağına dikkat çekti.