2020’nin ilk yarısında, biraz durup yaptıklarımıza uzaktan bakmak, yeniden değerlendirmek için vakit buldu çoğumuz. Yerel Kimlik ekibi olarak biz de 62’inci sayıyı bu duygularla hazırladık. 2001 yılında yayımlanan ilk sayıdan bugüne, Türkiye’nin koruma tarihinin külliyatı niteliğindeki Yerel Kimlik, alanda uygulanmış, tecrübe edilmiş bilginin titizlikle size ulaşması için aracı oldu. İlk sayfalarımızda, Hasan Özgen “Ev Sahipleri Ellerini Kaldırsın!” diye sesleniyor bu toprakları miras görenlere, 20 yıldır emek verenlere: “Tanıtmak, her şeyden önce tanımaktır. Tanımadan tanıtamayız. Bir başka açıdan da tanıtım yüzleşmedir. Başlı başına bir övgü ya da yergi işi değildir. Tanıtımla, izleyen de ortak kılınır; onun da ev sahibi gibi davranması istenir.” Bu cümleleri sahiplenerek, biz de tüm okuyucuları tanık kılıyoruz…
UNESCO süreçleri de tanımaya, tanıtmaya, zamanla da yüzleşmeye kapı açar; kentlilerden koruma sözü alır. İzmir Tarihi Liman Kenti, Koramaz Vadisi de 2020’de bu sözü verenlerden. 2000 yılında da Mardin… Uzmanların gözünden bu üç dünya mirası adayı dergimizde. Ve dünyadan üç masal kent: Kahire, Metera, Melaka…
Karadeniz’in hırçın dalgalarıyla boğuşacak kadar güçlü Karadeniz çektirmeleri, Prof. Dr. Ufuk Kocabaş’ın anlatımıyla denizcilik tarihine, İstanbul’a, Haliç’e baktırıyor. Bu rengârenk mirasın, artık sadece maketlerde, müzelerde yaşamaya çalıştığına dikkat çekiyor.
Tarihi Kentler Birliği Başkanı Hayrettin Güngör’ün, TKB Encümeninde temsil ettiği tarihi kent Kahramanmaraş’tan da güzel bir haberimiz var. Kahramanmaraş Kalesi restore edildi ve Büyükşehir Belediyesinin çevre düzenleme çalışmalarını tamamlamasıyla yeniden ziyarete açıldı.
Çok kıymetli hocamız, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin (İ.Ü. SBF) kurucularından idare hukukçusu, TKB Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Ülkü Azrak, COVİD-19 nedeniyle Nisan ayında aramızdan ayrıldı. Tarihi Kentler Birliğinin kuruluşundan itibaren attığı her adımda, bilimsel desteğini sunan emeklerini unutmayacağız.
İyi okumalar.