Tarihi Kentler Birliği 455 üyesiyle deneyim alışverişini, bu pandemi günlerinde Yerel Kimlik dergisi aracılığıyla sürdürmeye devam ediyor. TKB’nin 20 yıllık birikimi kitap olma aşamasında. Bu kitap için hazırlanan metinlerden derlediğimiz bir yazıyla başlıyor dergimiz. Miras kavramı, TKB’nin sivil yaklaşımı, örgütlenme, her ölçekte koruma sorumluluğu ara başlıklarıyla 20 yıl özetleniyor; kitap ise sonbahar aylarında yayımlanacak.
TKB’nin desteğiyle ÇEKÜL’ün 38 köyde yürüttüğü Kırsal Miras Programı 2019 yılı sonunda tamamlandı. ÇEKÜL Kent Çalışmaları uzmanları bir yıl suren araştırma ve analiz sürecini detaylı bir rapor haline getirdi. TKB web sitesinde yayınlanan raporun, Yerel Kimlik’te bir özetini bulabilirsiniz.
İstanbul, Osmanlı tarihinin en eski su yapılarına sahip. Kentin yüzyıllar boyunca su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilmiş ve bir kısmı günümüze kadar ulaşmış 6 su yolunu, İSKİ Vakıf Su Şube Müdürlüğünden restoratör Aygül Dumanoğlu hem fotoğrafladı hem yazdı. Bentler, kemerler, çeşmeler ve su terazilerindeki son restorasyon çalışmalarından da bilgiler veriyor Dumanoğlu.
ÇEKÜL’ün en çok önemsediği temel hedeflerinden biri de çocukların, genç kuşakların koruma bilinciyle yetişmesi. 30 yıldır doğal ve kültürel miras eğitimleri veren ÇEKÜL’ün eğitim yaklaşımını Dr. Deniz Dincel, Hazal Çatalbaş ile birlikte kaleme aldı. Eğitimde Sivil Toplum Örgütlerinin Rolü başlıklı yazısında yerel yönetimlerin desteğini de örneklerle anlatıyor.
Kentlilerin dayanışma ve tarımsal üretim alanlarından olan kent bahçeleri, halk arasındaki yaygın ve geleneksek tabiriyle bostanların sayısı, metropollerde artıyor. Yeni nesil çiftçiler için Bahçecinin El Kitabı online erişime açıldı. ÇEKÜL Yayınlarından çıkan kitabın tanıtım yazısınıysa ekoloji aktivisti Alper Can Kılıç kaleme aldı.
Arkeolog Figen Tokgöz’ün kaleme aldığı Niğde Kemerhisar’daki Tyana Antik Kenti ile Tosya, Simav, Ağırnas, Ordu, İzmit, Talas kentlerinden önemli koruma haberleri de dergimizin sayfalarında yerini aldı.
Ve ÇEKÜL 30 yaşında! Kuruluş yılı 1990 olsa da Prof. Dr. Metin Sözen ve arkadaşlarının koruma mücadelesi yarım yüzyıla dayanıyor. Bu zengin kültür mirasının korunmasındaki sürekliliğin ÇEKÜL gibi sivil örgütlerle, Tarihi Kentler Birliği gibi çatılarla olabileceğinin bilinciyle atılıyor her adım. Sayfa 45’teki kısa yazıyı okuyabilir; alan çalışmalarını ve kazanımlarının detaylarına ise Miras kitabından ulaşabilirsiniz.
Sağlıklı günler, iyi okumalar.
Yerel kimlik 61. Sayısına online olarak erişebilirsiniz.