2000 yılından bu yana kültürel mirasın korunması için çalışmalar yapan Tarihi Kentler Birliği, 228 üyesiyle, yılın ilk seminerinde Bergama’da bir araya geldi. Birlik üyesi belediyelerin kapasitelerini geliştirmek ve birliktelik ruhunu canlı tutmak için hazırlanan program dün akşam (8 Şubat) Kardeşler Restaurant’daki yemekte yapılan açılış konuşmalarıyla başladı.
Birçok yöreden gelen konuk ve birlik üyelerinin katıldığı yemekte, Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, Bergama Kaymakamı Hüseyin Eren, TKB Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki adına TKB Encümen üyesi Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ve Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen birer konuşma yaptı.
Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün
Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper yaptığı konuşmasında tarihin insanların hafızasında ortak bir miras olduğunu söyleyerek Ayrıcalıklı kentlerimizde bu mirası korumak acil görevimizdir. Bu platformun varlığı bir şanstır. Kültür turizmine entegre olmak yolunda TKB’nin çizdiği yol haritası bize ışık tutar. Önceliğimiz, TKB’nin desteği ile son yıllarda artan koruma bilincine yeniden hayat vererek gelecek kuşaklara aktarmaktır dedi.
Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper
Sözlerine bir anekdotla başlayan Bergama Kaymakamı Hüseyin Eren, kentlerimizde tanık olduğumuz kargaşa görüntüsünü engellemenin yolunu bulmamız gerektiğini belitti ve Bergama buluşmasının önemini vurgulayarak Tarihi Kentler Birliği üyelerine teşekkür etti.
Bergama Kaymakamı Hüseyin Eren
Açılış yemeğine katılamayan TKB Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’yi temsilen konuşan TKB Encümen Üyesi ve Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, tarihin tüm değerlerini taşıyan Bergama’da olmaktan çok mutlu olduğunu vurgulayarak, TKB, yüklendiği misyonla kendi adına da ayrı bir tarih yazıyor. Bu tarihin yazarları ise Metin Hoca ve arkadaşlarıdır. Öğretim üyelerinin oldukça bol olduğu bir ülkede yaşıyoruz; ama öğretim üyelerimizin kaçı görevlerini yapıp, eyleme geçirebiliyor. Metin Sözen yarattığı bu değerlerle, sadece koruma değil aynı zamanda belediyeler, resmi kurumlar, valilikler ve üniversiteler birliğini yaşatıyor. Biz bunu, aldığımız gibi geleceğe taşıyabilirsek yaratanlara mahcup olmayız diyerek katılımcılara teşekkür etti.
ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Metin Sözen ise sözlerine Heredot’un bu topraklarda doğruyu yeşerttiğini söyleyerek başladı. TKB’den önce yapılmış yanlış varsa, bu yanlışlara karşı duracaklarını söyleyen Sözen sözlerine şöyle devam etti
ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Metin Sözen
TKB en kutsal şeyin örgütlenme olduğunu kanıtlamak istiyor. Önce bireyin kendini tanıması gerektiğini, hemşerilik duygusunu ve bulunduğu kentin bir parçası olduğunu kanıtlamak istiyor. Sorumluluk tek boyutlu değil; genel ulusal ve evrenseldir. TKB üye içinde üyeliktir. Belediye başkanından halka, herkesin içinde olduğu bir birliktir. Bu birliğin, aklın buluştuğu yer olarak hakkını vermeliyiz. Türkiye’nin, dünyanın unuttuğu hemşerilik ve dayanışma duygularını kanıtlamak için buradayız. Bu yılın ilk seminerine niçin Bergama’dan başladık? Burada sıra yok; ürettiği kadar konuşanın ve ürettiği kadar isteyenin sırası var. Seçilenin, hemşerisine bir şey katmıyorsa seçilmesi boşunadır. Önümüzde zor günler var, dünyanın karıştığı günler var. Bu ülke bilinçli insanlar üzerinde duruyor, burada ev sahipliği yapanlar, bizden geleceğin aklını üretmemizi, yeni ahlakı ve aklın aklını ortaya koymamızı bekliyor. Türkiye Cumhuriyeti topraklarında geri dönüş hareketi asla olmayacak. 2008’in ilk toplantısında, Bergama’dan, uygarlıklar toprağından Anadolu’ya sesleniyoruz. Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin yanlış yasalarının, örneğin ihale yasasının üzerine gideceğiz. Bakırçay havza birliğini hayata geçireceğiz. Heredot’un dediği gibi, Bergama tarihin akılda toplandığı yer olacak.
Geçtiğimiz ay Çanakkale’de Kentler Çocuklarındır projesine katılarak kültür elçisi olan 30 çocuğun da katıldığı açılış yemeği, halk oyunları gösterileri ve türkü dinletisiyle sona erdi.
Kentler Çocuklarındır projesi Çanakkale Kültür Elçileri
Buluşmanın ikinci gününde, arkeolojik değerleri ve tarihi mirasıyla özel bir kent olan Bergama’da Türkiye’nin dört bir yanından gelen Tarihi Kentler Birliği üyeleri, yapılan çalışmaları yerinde incelemek amacıyla kent gezisine katıldı. Arasta Çarşısı Restorasyonu, Mescitaltı Mescidi, Bergama Müzesi, Hamamlar, Restorasyon alanları, Bazilika gibi Bergama’nın önemli tarihi alanlarını gezdiler. Bu gezi öğleden sonra yapılan Arkeolojik Varlıklarla Kentsel Dokuların Birlikte Değerlendirilmesi konulu panelin ön hazırlık aşaması niteliğindeydi.
Gezi sonrasında Bergama Belediyesi’nin Neredeyiz sunumuyla başlayan program, katılımcıların beklediği panelle devam etti.
Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zekai Görgülü’nün oturum başkanlığını yaptığı panelin konuşmacı ve konuları ise şöyleydi.
Raşit Ürper – Bergama Belediye Başkanı
Doğal-Arkeolojik-Kültürel Alan Olarak Bergama’da Yapılan Çalışmaların Önemi
Muzaffer Tunçağ – Konak Belediye Başkanı
Tarihin Her Döneminin Tanığı: Konak
Şenol Aydemir – Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Gn. Müdürü
Bir Destinasyon Alanı Olarak Bakırçay Havzası: Önlemler ve Öneriler
Bergama Buluşması, 10 Şubat’ta ise Asklepion ve Akropol ören yerlerinin gezisiyle sona erecek.