Tarihi Kentler Birliği Samsun Semineri 2 Nisan Cumartesi günü, Samsun Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde yapıldı. Seminerin ana konusu olan “UNESCO’ya Katılım Süreci ve Başarı Öyküleri” konulu panel yaklaşık 600 katılımcı tarafından izlendi.
Tarihi Kentler Birliğinin 15 yıllık süreçte temellerini oluşturduğu eğitim yaklaşımı, düzenlediği toplantıların vazgeçilmez ilkelerinden biri. Her toplantın içeriği, başarılı örnek çalışmaların üyelerle ve diğer katılımcılarla paylaşılması üzerinden hazırlanıyor. Buna ek olarak konusunda uzman isimler uygulamaya dönük yöntemleri, teknik detayları anlatıyor. Prof. Dr. Metin Sözen’in ve danışma kurulu üyelerinin vurguladığı “TKB bir okul” söylemi, bu toplantılarda vücut buluyor.
Samsun Semineri de yine bu yaklaşımla hazırlandı ve gastronomisiyle UNESCO / Yaratıcı Şehirler Ağına seçilen Gaziantep’in bu süreçteki yolculuğu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından detaylarıyla anlatıldı.
ÇEKÜL Alan Yönetimi uzmanı Namık Kemal Döleneken ise kültürel ve doğal varlıklarımızın UNESCO Dünya Mirası Listesine ya da Yaratıcı Şehirler Ağına seçilmesi için yapılması gerekenleri özetledi. Alan Yönetim Planı hazırlarken kurumların ve sivil örgütlerin bu planlamada nasıl yer almaları gerektiği hakkında bilgi verdi. Döleneken, ÇEKÜL Akademi ve TKB’nin bu süreçte yerel yönetimlere verdiği desteğe de değindi.
ÇEKÜL Vakfı Genel Müdürü Yeşim Dizdaroğlu da bir sunum yaparak ÇEKÜL Vakfının 25 yıldır koruma çalışmalarında benimsediği bütüncül koruma anlayışının önemine değindi. ÇEKÜL Akademinin 2009 yılından bu yana TKB üyeleri için yürüttüğü eğitim içeriklerinden ve yerel yönetimlere katkılarından bahsetti.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın titiz ev sahipliğindeki Seminer panel sunumlarından önce 1 Nisan Cuma akşamı açılış konuşmaları ve Olgunlaşma Enstitüsünün Selçuklu ve Osmanlı kıyafetlerinden oluşan koleksiyonunun defilesiyle başladı.
Açılış konuşmalarından…
Yusuf Ziya Yılmaz
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı
Tarihi Kentler Birliği Türkiye’nin her bölgesinde etkin bir şekilde hizmet üreten, Türkiye’nin önemli yerel yönetim birliklerinden biri. TKB olarak 15 yıldır sadece somut olan kültürel mirasımızı değil somut olmayan kültürel mirasımızı da koruma çalışıyoruz. Bu nedenle 2008 yılındaki TKB Kars Seminerinde yaşam kültürü değerlerimizin korunması gerektiğini gündeme getirmiştik. Hem TKB uzmanlarından hem UNESCO uzmanlarından konuşmacılar SOKÜM’ün önemine değinmişti. Yerel yönetimler arasında hızla gündeme gelen bu konuda örnek çalışmalar yapılmaya başlandı. Yaşayan İnsan Hazineleri listesinden, Karagöz (Gölge Oyunu), Kırkpınar Yağlı Güreşlerine kadar farklı değerlerimiz UNESCO listesine alındı. Düğünlerimiz, destanlarımız, şiirlerimiz, edebiyatımız, yemeklerimiz bizi biz yapan değerler arasında. Samsun Seminerinin ana konusunu somut olmayan kültürel miras başlığında hazırladık. Yarın düzenlenecek seminerde bu konuda önemli sunumlar yapılacak. Üyelerimizden bu alanda projeler bekliyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi gelecek kuşaklara aktarmak zorundayız.
Kültür üretimi dediğimizde bunu doğadan ayrı düşünemeyiz. O nedenle doğal miras alanlarımızın korunması da önceliklerimiz arasında. Samsun’da, bu güzel coğrafyanın bize bahşettiği Kızılırmak Deltasını görmenizi çok isterim. 300’ün üzerinde kuş türü bu alanda doğal yaşamını sürdürüyor. Bu güzel Anadolu coğrafyasının bir sonraki toplantısında doğal miras alanlarımızın gündeme getirmek istiyoruz.
Ahmet Eşref Fakıbaba
TKB Encümeni eski üyesi / Milletvekili
Biliyorsunuz uzun yıllar ben de belediye başkanlığı yaptım. Sizlerin hangi zorlukları aşarak kentlerine sahip çıkmaya çalıştığınızı çok iyi anlıyorum ve bu çabanızdan dolayı tebrik ediyorum. Şimdi milletvekili oldum. Biz milletvekilleri meclis toplantılarında elimizi kaldırıp indiriyoruz. Ama belediye başkanı o şehrin yaşlısına, gencine, çocuğuna, çevresine, ağacına, hayvanına, her şeyine dokunuyor. O nedenle bulunduğunuz görev çok kıymetli. Yerelde kalkınma ve sahiplenme yoksa başarı da yoktur.
2004 yılıydı ve hekimlikten belediye başkanlığına geçmiştim. O zaman Tarihi Kentler Birliği, Metin Sözen, ÇEKÜL Vakfı hakkında pek fazla da bir şey bilmiyordum. Ve toplantılara gelene kadar önemini anlamamıştım. Burası gerçekten bir okul sevgili arkadaşlar. TKB’nin kurucu başkanı Erdoğan Bilenser’den başlayarak, Mehmet Özhaseki, Asım Güzelbey ve şimdi de Yusuf Ziya Yılmaz hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Öğrendiğimiz şey sadece kültürel mirasın korunması değil, insanların, doğanın, yaşam değerlerimizin de korunması. Birlik, beraberlik, uzlaşma, ortak hedefler doğrultusunda hareket etmek, kentlerimize bütüncül bakmak tüm bunları TKB toplantılarında öğreniyorsunuz. Daha sonra görüyorsunuz ki öğrendikleriniz kentlerinize yansımış ve insanların da yüzü gülmeye başlamış.
TKB’nin kurulmasında emeği geçen başta Metin Sözen Hocamız, ÇEKÜL Vakfının çok değerli çalışma arkadaşları ve Tarihi Kentler Birliğinin bu zamana kadarki başkanlarına yürekten teşekkür ederim. Onlardan çok şey öğrendim ve sizlerin de öğreneceğine ben şahsen yürekten inanıyorum.
İbrahim Şahin
Samsun Valisi
Samsun, Orta Karadeniz’in dört ulaşım yolunu bünyesinde barındıran tek ili; aynı zamanda Karadeniz Bölgesinin en büyük ili. 1 milyon 270 bin insan Samsun ilinde yaşamını sürdürüyor. Samsun Dünyada cerrahi aletlerin üretildiği 3 kentten biri arasında yer alıyor. Şehrimizde 40 civarında şirket var. Bu şirketler 15 bin farklı alet üretiyor. Tabi bu Samsun’un mutlak surette sıçramasına neden olacak çok önemli bir sektör.
Doğal miras alanlarımızdan Kızılırmak Deltasındaki Kuş Cenneti de çok önemli. Bunun için mutlak surette burayı korumamız gerekiyor. Büyükşehir Belediye başkanımız ve ekibi burada çok güzel işler yapıyor. Av yasağı konusunda da titiz uygulamalar yürütülüyor.
Alan inceleme gezisi
ÇEKÜL ve TKB uzmanları, Karadeniz Bölgesindeki bütüncül koruma yaklaşımının güçlenmesi için daha önce koruma çalışmalarına başlayan Vezirköprü, Tekkeköy, Alaçam ve Kızılırmak Deltasında incelemelerde bulunarak yerel yönetimlerle ve uzmanlarla yerinde görüştü.
Not: Samsun Seminerinin detaylı haberine Yerel Kimlik Dergisinin 45. Sayısında yer verilecektir.