Deprem riski altındaki alanlar başta olmak üzere, restorasyon teknik ve yöntemlerinin yeniden gözden geçirilmesi konusunda rehberlik etmesi için Tarihi Kentler Birliği tarafından ÇEKÜL Vakfının desteğiyle hazırlanan “Korumada Sürdürülebilirlik Stratejisinin Oluşturulması ve Yaygınlaştırılmasına Yönelik Yol Haritası” şimdi yayında.
RAPORA ULAŞMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
Tüm dünyada olduğu gibi, iklim krizi ve krize bağlı gelişen doğal afetler ülkemizde de her geçen yıl artmaya başladı. Kriz etkilerinin azaltılmasına yönelik sosyal, ekonomik, mekânsal çözümlerin hayata geçirilmesi için merkezi yönetimlere olduğu kadar yerel yönetimlere de büyük görevler düşüyor. Yerel yönetimlerin tüm politikalarını doğal afetler ve iklim krizi ekseninde yeniden gözden geçirmesi; geleceğe yatırım amacını güden, kendi coğrafyası ve iklimiyle uyumlu politikalar üretmesi gerekiyor.
Bu nedenle Tarihi Kentler Birliği, her yıl düzenli olarak yaptığı araştırma raporlarının konusunu 2023 yılında “Korumada Sürdürülebilirlik Stratejisinin Oluşturulması ve Yaygınlaştırılmasına Yönelik Yol Haritası” olarak belirledi. Yerleşim birimlerinin sağlığını tehdit eden doğal afetler ve deprem kuşağındaki Türkiye’nin afetlere karşı çok yönlü önlem almasını kaçınılmaz kılıyor. 6 Şubat depremleri, 11 ili etkileyerek büyük bir yıkıma neden olmuştu. Raporda, çok önemli bu kültür coğrafyasında yaşanan deprem sonrası kültürel mirasın yaşadığı tüm süreçlerin ön izlemesi sunuldu.
“Korumada Sürdürülebilirlik Stratejisinin Oluşturulması ve Yaygınlaştırılmasına Yönelik Yol Haritası”nda yerel yönetimlerin koruma politika ve uygulamalarında temel alması gereken kriterler belirlendi; yerelde uygulanabilir etaplarla TKB üyelerine rehberlik etmesi amaçlandı. Raporun ön araştırma sürecinde hem yerelin ihtiyaçlarını ve sorunlarını belirlemek hem de örnekler üzerinden yenilikçi yaklaşımları tartışmak amacıyla, 13 Ekim 2023 tarihinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde bir çalıştay düzenlendi. Buradan elde edilen veri ve sonuçlarla belirlenen kriterlere dayanarak, raporlama aşaması tamamlandı.
Raporda, Gaziantep’te gerçekleştirilen çalıştayın içeriği ve buradan elde edilen veriler detaylıca aktarıldıktan sonra önerilere yer verildi. Tarihi yapıların dayanıklılığı, taşınmaz kültür varlıklarının korunması, kentlere özgü stratejiler gibi başlıklar altında özetlendi.
Uluslararası iyi örneklere de yer verilen raporda Paris İklim Anlaşması, Yerel Liderler İklim Zirvesi, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, HABITAT III “Yeni Kent Gündemi” ve İklime Uyumlu Kentler ayrıca değerlendirildi.
Korumada Sürdürülebilirlik Stratejisinin Oluşturulması ve Yaygınlaştırılmasına Yönelik Yol Haritası
Yayınlayan: Tarihi Kentler Birliği
Yayına Hazırlayan: ÇEKÜL Vakfı
Yazarlar: Ahmet Onur Altun, Y. Dilek Erbey,
Erden Güven, Zeynep Biçer Zeydan
Redaksiyon: Ezgi Alkan
Tasarım: Özlem Alıcı
Aralık 2023