2020 KENTLER VE MÜZELERİ, KURULUMDAN İŞLETMEYE EĞİTİM PROGRAMI (KEMEP) İÇERİĞİ

Kültür sektöründe güçlenerek ziyaretçilerle bütünleşen ve değer üreten müzelerin yerel yönetimler tarafından planlanmasına yönelik yöntem ve uygulamaları içerecektir.

Programın fark yaratan en önemli özelliği kenti tarihi perspektif içinde, tüm farklılıklarıyla algılanır kılmak, kentte yaşayanların kentlilik bilinci kazanmalarına aracı olan kent müzelerinin, çağdaş müzecilik anlayışı çerçevesinde kültürel ve ekonomik açıdan sürdürülebilirliğini sağlamak üzere katılımcıların donanım ve becerilerinin arttırılmasıdır.

 

Kimler katılmalı: 

Belediyelerin kültürel koruma, kültür ve sosyal işler, imar ve şehircilik personelleri, uluslararası ilişkiler, tanıtım ve turizm, kültür ve/veya kültürel mirasın korunması alanında, kent müzelerinde çalışan yönetici, personeli ile diğer ilgili birimler çalışanları, uzmanları.

 

Program kendi içerisinde bir bütün oluşturduğu için katılacak olan personelin takvimde belirtilen 3 modüle de katılması, personel değişikliği yapılmaması katılım için ön koşuldur.

Aşağıda eğitim tarihlerine göre listelenen programlar ile ilgili açıklama için başlıklara tıklayabilir, eğitime kayıt olmak için “Başvuru Formu”nu doldurarak 0 212 277 41 64 numaralı faksa gönderebilirsiniz.

Başvuru Formu

Katılımcı Rehberine ulaşmak için tıklayın.

Önemli Notlar:

  1. KENTLER VE MÜZELERİ –  KURULUMDAN İŞLETMEYE (KEMEP) kendi içlerinde bir bütün oluşturdukları için katılacak olan personelin her bir eğitimin takviminde belirtilen 3 modüle de katılması, personel değişikliği yapılmaması katılım için ön koşuldur.
  2. İstanbul’da yapılacak eğitimlerde ulaşım, konaklama ve yemek giderleri katılımcıya aittir.
  3. KEMEP’in “Alanda Teknik İnceleme ve Vaka Analizi” modülünde eğitim günlerinde konaklama giderleri ÇEKÜL Akademi tarafından karşılanacaktır.

 

– Modül 1 Kent Bellekleri – Kurulum, Yönetsel Yapılanma, Fiziki Yapılanma

Eğitim yeri: İstanbul                Eğitim süresi: 3 gün

Eğitim tarihleri: 26 Şubat Çarşamba – 28 Şubat Cuma

  • Kent Bellekleri
  • Arşiv Oluşturma
  • Yönetimde Yapılanma
  • Kent Müzelerinde Kurulum ve Tasarım Yaklaşımları

 

  • – Modül 2 Müzelerde Sergileme ve Koleksiyon Yönetimi

Eğitim yeri: İstanbul                Eğitim süresi: 3 gün

Eğitim tarihleri: 10 Ağustos Pazartesi – 12 Ağustos Çarşamba 

  • Müzelerde Koleksiyon Yönetimi
  • Müzelerde Sergileme
  • Türkiye’den ve yurt dışından sergileme örnekleri

 

– Modül 3 Müzelerde İşletim Modelleri – Alanda Teknik İnceleme Gezisi ve Vaka Analizi  (Alanda Eğitim)

Eğitim yeri: İstanbul                              Eğitim süresi: 3 gün

Eğitim tarihleri: 19 Ağustos Çarşamba – 21 Ağustos Cuma 

  • Müze Yönetimi İdeal Yapılanması
  • Müzelerin İşletme Modelleri ve Sürdürülebilirlik
  • Çağdaş Müze İletişimi ve İletişim Teknikleri
  • Kent Müzelerinde Kentli ile İlişkiler (Etkinlikler)
  • Uygulama Örnekleri

 

Programa Katkı Sunan Uzmanlar:

ÇEKÜL Akademi gerektiğinde uzman ve konuşmacı değişikliği yapma hakkını sahiptir.

  • Ayşen KILIÇ ÖZARSLANTÜRK

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ve yan dal olarak da Tarih Bölümünden mezundur.  Aynı üniversitenin Siyasal Bilgiler Fakültesi Kütüphanesi’nde çalışmıştır. 2011 yılında ÇEKÜL Vakfı’nda göreve başlayan Özarslantürk; Vakfın Kent Arşivi’nin dijitalleştirilmesini sağlamıştır. Bilgi ve Belge Merkezi Koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.

  • Kibele EREN

Boğaziçi Üniversitesi Yöneticilik Bölümünden mezun olduktan sonra Ram Dış Ticaret A.Ş, The Marmara Otelleri, Divan Grubu başta olmak üzere çeşitli kurumlarda satış ve pazarlama alanlarında çalışmış; hizmet sektöründe uzun yıllar üst düzey yöneticilik yapmıştır. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işbirliği ile yönetilen “Müze Giriş Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi İşi” nde satış ve pazarlamasında, Müzekart markasının yönetiminde çalışmıştır. 2015 yılından bu yana ÇEKÜL Akademi’nin koordinatörlüğü görevinde bulunmakta ve Akademi’de kent müzelerinin yönetim yapılanması üzerine eğitim vermektedir.

  • Nadir MUTLUER

Son yıllarda Anadolu’nun çeşitli kentlerinde birbiri ardından açılan birçok kent müzesinin kuruluş aşamasından iç mekân tasarım ve üretimine uzanan çalışmalar yürüttü. Müze Tasarımcısı ve İletişim Uzmanı olan Mutluer, çalışmaları arasında Bursa, Gaziantep, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Avanos, Havran Kent Müzeleri ile Kayseri Milli Mücadele, Gaziantep Hamam, Gaziantep Atatürk Anı, Gaziantep Ali İhsan Göğüş ve Kayseri Selçuklu Medeniyetleri Müzeleri bulunmaktadır.

  • Doç. Dr. Nevra ERTÜRK

İstanbul Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü’nden lisans, Yıldız Teknik Üniversitesi Müzecilik Programı’ndan yüksek lisans, aynı üniversitenin Mimarlık Tarihi ve Kuramı Programı’ndan ise doktora derecesine sahiptir. 2000-2011 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi, Müzecilik Yüksek Lisans Programı ve Sanat Yönetimi Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi; 2011-2017 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev almıştır.  Halen Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü’nde Bölüm Başkanlığı görevini yürütmektedir.

2014-2018 yılları arasında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyeliği ile Somut Kültürel Miras İhtisas Komitesi Başkanlığı görevlerini yürütmüş olan Nevra Ertürk’ün Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Risklere Hazırlık Komitesi (ICORP) Yönetim Kurulu üyeliği ile ICOMOS Türkiye üyeliği devam etmektedir.

 

Çalışma saatleri içerisinde iletişim ve bilgi almak için:

Figen Tokgöz//akademi@cekulvakfi.org.tr// tel: 0212 323 31 32 // 0542 298 90 91//

fax: 0212 277 41 64