ÇEKÜL Akademi 2015 Güz Dönemi Alan Yönetimi Deneyim ve Paylaşımlar Eğitim Programı 13-14 Ekim tarihleri arasında Bursa’da gerçekleşti. 5. modülü gerçekleşen eğitime Çavdarhisar, Tire, Odunpazarı, Safranbolu, Seyhan, Sinop, Antalya Büyükşehir, İncirliova, Tokat, İzmir Büyükşehir, Ödemiş, Amasya, Uzunköprü, Selçuk, Gaziantep Büyükşehir, Samsun Büyükşehir, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyelerinin alan yönetimi ve UNESCO birimlerinden gelen uzmanlar katılım gösterdi.

IgunCumalikizika IgunCumalikizik 2gunsehirkutuphanesib 2gunsehirkutuphanesia 2gunsehirkutuphanesi yeşil türbe Igunmuradiyekulliyesid Igunmuradiyekulliyesic Igunmuradiyekulliyesib Igunmuradiyekulliyesia Igunmuradiyekulliyesi     IgunCumalikizikkulturmerkezi

Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ve Hamdi Özgan’ın eğitmenliğinde gerçekleşen eğitimde UNESCO dünya mirası kriterler listesi ışığında, Bursa Alan Başkanlığı ile birlikte UNESCO listesine giren alanlar(Hanlar Bölgesi, Sultanlar Külliyesi, Cumalıkızık köyü) gezildi. Gezi sonrasında Cumalıkızık Kültür Merkezinde toplanıldı ve katılımcılarla birlikte bu kritlerler ışığında karşılıklı fikir alışverişi yapıldı.

IgunCumalikizikkulturmerkezic IgunCumalikizikkulturmerkezib IgunCumalikizikc IgunCumalikizikkulturmerkezia

Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu ve Dünya Miras Listesi’ne Giriş Süreci” konu başlıklı sunumunu gerçekleştirmesinin ardından, Hamdi Özgan tarafından katılımcılarla birlikte “World coffee” çalışması yapıldı. Bu bağlamda Bursa Alan Başkanlığı ekibiyle birlikte seçilen 3 konu başlığı(Kültürel Değerler-Koruma ve Planlama, Eğitim ve bilinçlendirme, Turizm-Tanıtım–Ziyaretçi Yönetimi) 3 ayrı grup tarafından incelendi. Alan Yönetimi eğitim programının son modülü Antalya’da 18-19 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

kulturrotalariV

İstanbul (Şerifler Yalısı) eğitimleri devam ediyor. 30 Eylül’de Kültür Rotaları ve Planlama Süreci konu başlığıyla başlayan eğitimler, “Korumaya Yönelik Kentsel Canlandırma” ve “Doğa Dostu Kentler ve Sürdürülebilir Kent Yönetimi” eğitimleriyle devam etti.

kulturrotalariIV kulturrotalariIII kulturrotalariII  kulturrotalari

Kasım ayında “Tarihi Yapılarda Onarım İlkeleri ve Malzeme Bilgisi” eğitimiyle kaldığı yerden devam edecek olan yalı eğitimleri Aralık ayında tamamlanacak.

IIveIIIgunler

2015 güz döneminin ilk alanda eğitim programı Safranbolu’da gerçekleşti. 21- 23 Ekim tarihleri arasında yapılan program, 3 gün sürdü. Eğitime Bayındır, Buldan, Alaca, Taraklı, İscehisar, Merzifon, Yalova, Kepez, Turhal, Ordu Büyükşehir, Daday, Polatlı, Kadıköy, İncesu, Sarıkaya, Kartal, Amasra, Nilüfer, Konya Büyükşehir, Mudanya, Edremit, Osmangazi, Silifke ve Bitlis belediyelerinden, belediye başkanı, restoratör, mimar, sanat tarihçisi, arkeolog, inşaat mühendisi, şehir plancısı gibi meslek gruplarından uzmanlar katıldı.

Igun Iguna

Eğitim ÇEKÜL Vakfı Safranbolu temsilcisi Mehmet Adalar’ın açılış konuşmasını ile başladı. Ardından Safranbolu belediye başkanı Dr. Necdet Aksoy, kentin koruma sürecini anlattı. Sonrasında gazeteci- yazar Aytekin Kuş, kültürel miras ve kimlik ilişkisini ve Safranbolu Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Başak Dökmeci Safranbolu’da kentsel sit alanı içerisinde bulunan tescilli taşınmaz eserlerin restorasyon, proje, onay ve uygulama süreçlerinden bahsetti. Doç. Dr. Nuray Türker ise Safranbolu’nun doğal ve kültürel kaynaklarını anlattı.

IIveIIIgunlera IIveIIIgunlerb IIveIIIgunlerc IIveIIIgunlerd

İkinci gününde eğitim Safranbolu’nun kentsel sit alanlarının ve bu alanlarda yer alan Hıdırlık, Kaymakamlar Müze Evi, Cinci Han, Belediye, Köprülü Mehmet Paşa Cami, Arasta, İzzet Paşa Cami, Havuzlu Asmazlar Konağı, Beybağı Sokak, Hükümet Konağı, Kızıltan Ulukavak Evinin gezilmesiyle devam etti. Son gün, İncekaya Su Kemeri ve Kristal Cam Teras, safran Konağı, Bağlar Tarihi Hamamı, Zalifre Konak, Ulu Cami, İskalyon ve Yörük Köyleri gezildi.

Yörük Köyü’nde yapılan genel değerlendirme ve sertifika töreninin ardından program sona erdi. Bir sonraki alanda eğitim programı Taraklı’da 4-6 Kasım arasında “Bölgesel ve Kültürel Ortaklık Kapsamında Taraklı Koruma Süreci” konu başlığı altında yapılacak.

 

Taşınma sürecinde olduğumuz için 24 Ekim 2023 tarihinden başlayarak Tarihi Kentler Birliği Eğitimleri hakkında bilgi almak, eğitimlere kayıt olmak için 0 542 298 90 91 numaralı telefonu ve akademi@cekulvakfi.org.tr e-posta adresini kullanabilirsiniz