ÇEKÜL Akademi Kentsel Koruma Eğitim Programı Güz Döneminin son eğitimlerinden biri olan “Kentlerde Arkeopark Uygulamaları ve Sürdürülebilirlik”, Şerifler Yalısı ve Bursa Aktopraklık Arkeoparkında uygulandı. 18-20 Aralık’ta yapılan eğitim, kültürel mirasın toplumsal kimliğe kattığı zenginliği vurgulayan bir yaklaşımla, yerel yönetimlerin hareket kabiliyetine odaklanıyor. Eğitimin temel amacı, arkeolojik ve tarihi alanların korunmasını teşvik ederek, çevresinde yaşayanlara koruma bilinci kazandırılmasında yerel yönetimlerin üstleneceği role açıklık getirmek.

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Necmi Karul’un “Arkeoloji-Geçmiş Zaman Algısı” sunumuyla Şerifler Yalısında başlayan eğitim, öğleden sonra İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesinde devam etti. Geçmişten günümüze arkeoloji bilimini genel hatlarıyla anlatan Necmi Karul, Anadolu’nun tarih öncesi dönemleri hakkında bilgiler vererek sunuma başladı. Karul, Dünyadan ve Türkiye’den açık hava müzesi örnekleri eşliğinde arkeopark-arkeoloji okulu gibi projelerin uluslararası hukuktaki yerine değindi; sözleşme ve yasa maddelerini aktardı. Eğitim, 2’inci gününde Karul’un kazı başkanı ve proje sorumlusu olduğu Bursa Aktopraklık Höyüğü kazı çalışmaları ve Arkeopark Projesi hakkındaki bilgiler; 3’üncü günündeyse alan ziyaretinin yapılmasıyla son buldu. Anlatılanların yerinde gözlemlendiği alan incelemesinde katılımcılarla kilden prehistorik dönem seramiklerinin yapıldığı bir de atölye düzenlendi.

Bursa Aktopraklık Örneği

Aktopraklık Höyüğü, Bursa’ya 25 km uzaklıktaki organize sanayi bölgesinde yer alıyor. 8 bin 500 yıllık bir tarihi olan höyüğün Geç Neolitik Dönemden Bizans’a sürekliliği bulunuyor. Aktopraklık, arkeolojik tarihinin yanı sıra, Türkiye’de arkeolojinin toplumsallaştırılması sürecinde ve Anadolu’da örnekleri giderek çoğalan açık hava müze ve projeleri arasında da önemli yer tutuyor.

Sürdürülebilir kültür politikaları oluşturma hedefiyle Bursa Büyükşehir Belediyesinin desteklediği projenin; bilginin paylaşılması, yerel kimliğe katkısı, katılımcı model oluşturma ve eğitim alanları oluşturulması gibi pek çok amacı bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında ilköğretim ve lise öğrencilerinin alanı ziyaret etmesi sağlanıyor. Üniversite öğrencileriyse 1 hafta süreyle kazı teknikleri, çömlek üretimi, arkeometri gibi teorik ve pratik dersler alıyor. Arkeoparktaki eğitim çalışmalarının sürdürülebilir olması için 50 kişilik konaklama alanı yapılması planlanıyor. Yapımı devam eden Doğa, Tarih ve Arkeoloji Müzesinin ise Türkiye’nin en büyük müzelerinden biri olması hedefleniyor.

Hakediş Uygulamaları Üzerine

Restorasyon uzmanı İsmail Önel’in “Restorasyon İşlerinde İhale Süreci ve Hakediş Uygulamaları” başlıklı eğitimi ise 16-18 Aralık tarihlerine Şerifler Yalısında yapıldı. Restorasyon projelerinin ihale sürecinde hazırlanan hakediş dosyalarında dikkat edilmesi gerekenler örnekler eşliğinde anlatıldı.

ÇEKÜL Akademinin Şubat ayında başlayacak Bahar Dönemi Eğitim Programı, Tarihi Kentler Birliği web sitesinden duyurulacak.