Yerel Kimlik dergimizin 36. sayısı yayımlandı. Yazı İşleri Müdürü Handan Dedehayır’ın kaleminden bir yılın ve derginin değerlendirmesi:

Online okumak için

Geride bıraktığımız 2013 yılı, yakın ve uzak çevremizde yıl boyunca tırmanarak gelişen hoşgörüsüzlük ve uzlaşmazlık ortamlarının yıpratıcı etkilerine rağmen, gerek Tarihi Kentler Birliği gerekse ÇEKÜL Vakfı yüz güldürücü sonuçlar ve etkinliklerle dolu, verimli bir zaman dilimiydi. En heyecan verici olanı da hiç kuşkusuz, yılın sonuna doğru ajanslara düşen bir haberdi: Tarihi Kentler Birliği, doğal ve kültürel çevrenin, kentsel kültürel mirasın korunması, gelecek nesillere aktarılması ve kent kültürüne ilişkin farkındalığın gelişmesi için gösterdiği çabalar nedeniyle, Kültür ve Sanat Kurumu olarak 2013 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne uygun görülmüştü. 24 Aralık 2013 günü Ankara’da yapılacak olan tören sırasında ödülü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den alacak olan Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey için bu olay aynı zamanda, onur verici bir veda armağanı niteliği taşıyor.

Eylül ayında TKB Samsun toplantısında Başkan Güzelbey yerel seçimlerde aday olmayacağını açıkladığında, derin bir sessizlik egemen olmuştu salona. İki dönemdir belediye başkanlığını yaptığı Gaziantep’in üzerindeki tozlu perdeyi kaldırarak küllerinden doğmasını sağlayan, sonra da onurlu bir başarının doruklarındayken, görmüş geçirmiş bir olgunluk, sadelik ve alçakgönüllülükle özel yaşamına çekilen bir lider, bu coğrafyanın hiç de alışkın olduğu bir şey değildi. Her ne kadar kendisi bundan sonraki yaşamını bir TKB ve ÇEKÜL gönüllüsü olarak sürdüreceği sözünü verse de, Gaziantep de Tarihi Kentler Birliği de, Güzelbey’in kendine özgü liderlik tarzını çok özleyecek.

Geçmişten Geleceğe Yerel Kimlik dergisi, bu sayısında yılın son toplantısı olan Şanlıurfa Buluşması ile birlikte 31 Ekim – 3 Kasım tarihlerinde Antalya’da yapılan Yapeks Yapı ve Restorasyon/Renovasyon Fuarı’nı mercek altına alıyor. Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez’in ufuk açıcı yazısı, TKB’nin önemle üzerinde durduğu kent müzeleri konusunu daha ileri bir boyuta taşıyor. Ayrıca değerli inceleme yazılarının yanı sıra birçok kentten koruma çalışmalarıyla ilgili haberlere de yer veriyor. Çanakkale ÇEKÜL temsilcisi İsmail Erten ise bir kentin kültür mirasına ve kimliğine sahip çıkma serüveninin geçirdiği olumlu olumsuz aşamalarını açık yüreklilikle paylaşırken, benzer sorunlar yaşayan tüm kentler için zengin dersler içeren bir olguyu paylaşıyor. ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Didem Çakar ile ÇEKÜL Vakfı Eğitim Koordinatörü Yeşim Dizdaroğlu’nun Brüksel ve Anvers’te katıldıkları Avrupa ölçeğinde kültür politikalarını irdeleyen toplantılardan izlenimler de başlıklar arasında.

2014 yılında Tarihi Kentler Birliği’ni bekleyen yoğun gündeme hazır olarak, yerel seçimlere kadar sakin bir çalışma döneme girerken, sağlıklı, huzurlu, barışçı bir yıl dileğiyle…

yk36_kapak